264
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανάμεσα στους Θόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Χρησμός» Σταϊκούρα: Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα «καίνε» τις φοροαπαλλαγές;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 12:46
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανάμεσα στους Θόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Χρησμός» Σταϊκούρα: Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα «καίνε» τις φοροαπαλλαγές;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 12:46

Μια είδηση μέσα στην είδηση έκρυβαν οι ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Οτι αυτά τα 500 εκατ. ευρώ που θα βγουν από το κρατικό σεντούκι για τον διπλασιασμό της επιδότησης στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ιδίως του φυσικού αερίου, θα λείψουν από άλλες πολιτικές που είχαν σχεδιαστεί…

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε κατ’ αρχάς την κατάσταση: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, πολύ ισχυρότερης σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ανάκαμψη η οποία έχει οδηγήσει σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη και σε μείωση της ανεργίας. Οι ανατιμήσεις όμως σε βασικά προϊόντα, οι οποίες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη. Ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο, συνιστούν μία νέα, ενεργειακή αυτή τη φορά κρίση».

Στη συνέχεια, αφού ανακοίνωσε τα μέτρα, τα οποία εξειδίκευσαν και οι συναρμόδιοι υπουργοί –ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αν. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης–, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτά ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Και ακολούθως σημείωσε ότι είναι «μέτρα που στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

«Μέτρα που τροποποιούν –προσωρινά– προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή», προσέθεσε.

Το ποιες είναι οι προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής που τροποποιούνται, είναι ασαφές, όμως είναι πρόσφατες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για εκτεταμένες φοροαπαλλαγές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...