612
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Συνέλαβαν διαδηλωτές για τα 34 χρόνια από την πλατεία Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 16:08
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Συνέλαβαν διαδηλωτές για τα 34 χρόνια από την πλατεία Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2023, 16:08

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε την Κυριακή, ανήμερα της 34ης επετείου της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, διαδηλωτές που τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών εκείνης της ημέρας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών, μια εξέχουσα προσωπικότητα του φιλοδημοκρατικού κινήματος και τουλάχιστον άλλα επτά άτομα.

Η Τσαν Πο-γινγκ του Συνδέσμου Σοσιαλδημοκρατών κρατούσε ένα μικρό κερί LED –κάτι που συχνά χρησιμοποιούν οι ακτιβιστές στις αγρυπνίες τους στη μνήμη των θυμάτων της καταστολής της 4ης Ιουνίου 1989– και δύο λουλούδια. Η αστυνομία την έθεσε αμέσως υπό κράτηση και την υποχρέωσε να επιβιβαστεί σε μια κλούβα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν θέσεις στο πάρκο Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ και στις γύρω περιοχές για να σταματούν όποιον θεωρούσαν πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφής δημόσια εκδήλωση για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989.

Η 67χρονη Αλεξάντρα Γουόνγκ, υπέρμαχος της δημοκρατίας, που είναι περισσότερο γνωστή ως «γιαγιά Γουόνγκ», συνελήφθη επίσης αργά σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), όπως και άλλα επτά άτομα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Οι δυνάμεις της τάξης αρχικά την περικύκλωσαν και στη συνέχεια η Γουόνγκ ακολούθησε χωρίς αντίσταση τους αστυνομικούς, σηκώνοντας ψηλά το μπουκέτο με τα λουλούδια που κρατούσε.

Μια άλλη γυναίκα συνελήφθη επίσης αφού φώναξε «Σηκώστε τα κεριά! Κλάψτε την 4/6!», αναφερόμενη στην 4η Ιουνίου 1989, την ημέρα της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Ντυμένος στα μαύρα, ένας νεαρός κρατούσε τη στιγμή της σύλληψής του το βιβλίο του θεατρικού έργου με θέμα την καταστολή στην Τιενανμέν και τίτλο «35 Μαΐου» – ένας άλλος τρόπος αναφοράς στα γεγονότα της Τιενανμέν που έλαβαν χώρα τέσσερις ημέρες μετά την 31η Μαΐου.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν τη «γιαγιά Γουόνγκ» (REUTERS/Tyrone Siu)

Μια γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση και σωματικό έλεγχο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σηκώνοντας τους ώμους: «Ολοι ξέρουμε ποια μέρα είναι σήμερα».

Το Σάββατο, παραμονή της επετείου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε ήδη συλλάβει τέσσερα άτομα για «άτακτη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο» και για «ανατρεπτικές ενέργειες» και άλλα τέσσερα για «διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Φίμωση κάθε διαφωνίας

Για περισσότερο από 30 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στο πάρκο Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ για μια αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν.

Ομως το 2020 το Πεκίνο επέβαλε στην πρώην βρετανική αποικία έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια, ώστε να φιμώσει κάθε διαφωνία, μετά τις γιγάντιες διαδηλώσεις εκεί το 2019 υπέρ της Δημοκρατίας.

Εκτοτε οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έβαλαν τέλος στις αγρυπνίες, οι οποίες ουδέποτε είχαν επιτραπεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Φέτος η γιγάντια συγκέντρωση στο πάρκο αντικαταστάθηκε από μια εμπορική έκθεση αφιερωμένη σε προϊόντα από την ηπειρωτική Κίνα, την οποία διεξάγουν μέχρι τη Δευτέρα οργανώσεις που υποστηρίζουν το Πεκίνο για να γιορτάσουν την 26η επέτειο της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Προσπάθεια να σβήσει η μνήμη

Στην ηπειρωτική Κίνα κάθε ίχνος των γεγονότων της Τιενανμέν έχει σβηστεί από τις αρχές. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτά στα εγχειρίδια της Ιστορίας, ενώ οι διαδικτυακές συζητήσεις για το θέμα λογοκρίνονται συστηματικά.

Το μαρτυρά η περιπέτεια της βρετανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, η οποία ανήρτησε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1989 της «Λαϊκής Ημερησίας», του επίσημου οργάνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που περιέγραφε τη συρροή τραυματιών στα νοσοκομεία μετά την καταστολή.

«Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών οι λογοκριτές διέγραψαν την ανάρτησή μας από το Weibo (κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης)», έγραψε στο Twitter η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος η κινεζική αστυνομία έθεσε επίσης υπό τον έλεγχό της εμβληματικά σημεία μιας κινητοποίησης κατά του καθεστώτος του Σι Τζινπίνγκ που είχε εκδηλωθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε γύρω από τη γέφυρα Σιτόνγκ του Πεκίνου, όπου είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου διαδήλωση και είχε αναρτηθεί πανό με επιγραφή για περισσότερη ελευθερία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...