884
Το... τεφτέρι της διευθύντριας με τα ονόματα και τα ποσά των «εξυπηρετήσεων», όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα στον Τύπο την Πέμπτη |

«Ασε να τον φοβίσουμε, να του δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς»: Οι διάλογοι (και το τεφτέρι) των εκβιαστών στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 15:10
Το... τεφτέρι της διευθύντριας με τα ονόματα και τα ποσά των «εξυπηρετήσεων», όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα στον Τύπο την Πέμπτη
|

«Ασε να τον φοβίσουμε, να του δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς»: Οι διάλογοι (και το τεφτέρι) των εκβιαστών στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 15:10

Yπό κράτηση παραμένουν μέχρι την απολογία τους την Παρασκευή οι συλληφθέντες για τη μεγάλη «φάμπρικα» των εκβιασμών ή/και εξυπηρετήσεων στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Ο τέσσερις άνδρες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας και οι γυναίκες στο Α.Τ Διρφύων-Μεσσαπίων.

Αναλυτικά έχουν συλληφθεί η φερόμενη ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, 50 ετών, η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, ο 52χρονος προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου, ο 54χρονος προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων και ένας ακόμη 50χρονος υπάλληλος της Εφορίας, καθώς επίσης ένας 62χρονος λογιστής, γνωστός στη Χαλκίδα, και μία 56χρονη που είχε ρόλο διεκπεραιωτή στο κύκλωμα.

Κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ΔΟΥ και λογιστές, οι οποίο δεν συνελήφθησαν διότι είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

doy xalkidas proistameni 1

Σε έρευνες των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ στα γραφεία των εφοριακών και το σπίτι της 50χρονης διευθύντριας (φωτογραφία πάνω) βρέθηκαν τέσσερα σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις από το 2020, με ονόματα «πελατών» της οργάνωσης και τα αντίστοιχα ποσά δίπλα.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διάφορες «ταρίφες» για τις εξυπηρετήσεις ή τους εκβιασμούς σε βάρος οφειλετών: 4.000, 5.000, 10.000 ευρώ – ανάλογα με την περίπτωση.

Σε ένα από τα σημειωματάρια που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, αναγράφονται ονόματα και αρχικά όπως ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, όπως προκύπτει από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, η «μπάζα» αγγίζει τις 100.00 ευρώ από  τουλάχιστον 17 ιδιώτες και επιχειρηματίες της Χαλκίδας.

Οι διάλογος της αρχηγού με τον λογιστή

Σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες η 50χρονη διευθύντρια συζητά με τον (επίσης συλληφθέντα) λογιστή για το πώς θα επιλέγουν τα θύματά τους:

Προϊσταμένη: Ο (όνομα) έχει στην τράπεζα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: πόσα έχει;

Προϊσταμένη: 75.

Λογιστής: Α έχει λεφτουδάκια.

Προϊσταμένη: Εχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Προϊσταμένη: Ναι έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση;

Παρακάτω στην ίδια συνομιλία καταγράφονται να λένε:

Προϊσταμένη: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε, να τον κάνουμε να τον ράνουμε. Ξέχασα να δω αν έχει τέτοιο ρε γαμώτο να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς, τα 75 να τα κρατήσουμε. Να μην μπορεί να τα σηκώσει.

Λογιστής: Να μην μπορεί;

Προϊσταμένη: Να μην μπορεί να τα σηκώσει.

Λογιστής: Ναι. και πώς θα του κάνουμε άρση μετά;

Προϊσταμένη: Δεν ξέρω άμα χρωστάει μωρέ. Αφού τον έχουνε καθαρό.

Λογιστής: Οχι ρε. Ε πώς θα τα δεσμεύσεις.

Προϊσταμένη: Πάνω από 500 € μπορείς να δεσμεύσεις σιγά.

Η καταγγελία για τη Λίνα

Θρυαλλίδα εξελίξεων στην υπόθεση αποτέλεσε η  καταγγελία «για τη Λίνα» την οποία έκανε άγνωστος στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη Νοεμβρίου του 2023. Η συγκεκριμένη καταγγελία αφορούσε δύο υπαλλήλους της Εφορίας στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με αυτή, υπάλληλος από το τμήμα Εσόδων, με το όνομα «Λίνα», σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές  φόρους και να καθυστερούν την είσπραξη φορολογικών οφειλών (πρόστιμα κτλ).

Κατά δήλωσή του, ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για την υπόθεσή του, με τις συνεννοήσεις να γίνονται στο γραφείο της «Λίνας».

Η επιλογή των στόχων γινόταν τις περισσότερες φορές κατόπιν επικοινωνίας της διευθύντριας της ΔΟΥ με την 56χρονη διεκπεραιώτρια.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, φέρεται να είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της, λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος σχεδίαζαν τη σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί θεωρούσαν ότι «ρίσκαραν επικίνδυνα».

Σειρά έπαιρνε η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτης της αρχηγού στο δύσκολο κομμάτι του εντοπισμού των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «ανοιγε» τις δουλειές της οργάνωσης.

Οσο για τον 62χρονο λογιστή, ο οποίος είχε θέση και στο Επιμελητήριο Ευβοιας  ήταν αυτός που ενημέρωσε την αρχηγό για τις φορολογικές εκκρεμότητες επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Βασικό ρόλο τέλος, είχε και ο 52χρονος υποδιευθυντής της ΔΟΥ που ήταν προϊστάμενος Ελέγχων, καθώς επίσης και ο 54χρονος προϊστάμενος Εσόδων. Μαζί τους ήταν και ένας ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ που συνεργαζόταν με τέσσερις  λογιστές επιχειρηματιών με υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, και τρεις ακόμη υπάλληλοι της Εφορίας , μαζί με μία συνεργαζόμενη διεκπεραιώτρια και έναν λογιστή, ζητούσαν από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για διάφορες φορολογικές εξυπηρετήσεις.

Στην οικία της  διευθύντριας βρέθηκε ποσό ύψους 80.000 ευρώ, καθώς και τέσσερα σημειωματάρια με ημερομηνίες από το 2020 και  ονόματα πολιτών με τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά διπλα.

Οι «εξυπηρετήσεις» αφορούσαν τόσο επιστροφές φόρου, όσο και αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη της οργάνωσης είτε μείωναν, είτε δεν επέβαλλαν.  Σε αλλες περιπτώσεις ζητούσαν χρήματα προκειμένου να μην διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Από έναν επιχειρηματία ζήτησαν 30.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια. Την περασμένη Παρασκευή, ο εν λόγω επιχειρηματίας κατέβαλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε στη διευθύντρια άλλα 10.000 τη Δευτέρα. Στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες τους, διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια “παράταση” έως την περασμένη Τρίτη. Ετσι την Τρίτη οι αστυνομικοί με το που είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ Χαλκίδας και λίγα λεπτά αργότερα να εξέρχεται, έκαναν έφοδο στο κτίριο, κατευθύνθηκαν αμέσως στο γραφείο της διευθύντριας και βρήκαν στην κατοχή της τον φάκελο με τις 10.000 ευρώ στα χέρια!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...