408
Ο ρώσος υποστράτηγος Σαμάριν είναι ο τελευταίος κατά σειράν αξιωματούχος Αμυνας που το Κρεμλίνο απομάκρυνε ατιμωτικά από τα καθήκοντά του | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία: Νέα «καρατόμηση» στρατηγού από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 20:45
Ο ρώσος υποστράτηγος Σαμάριν είναι ο τελευταίος κατά σειράν αξιωματούχος Αμυνας που το Κρεμλίνο απομάκρυνε ατιμωτικά από τα καθήκοντά του
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ρωσία: Νέα «καρατόμηση» στρατηγού από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 20:45

Η Ρωσία συνέλαβε άλλον έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς της, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την κάθαρση του στρατεύματος από διεφθαρμένα στοιχεία. Σειρά είχε ο υποστράτηγος Βαντίμ Σααμάριν, διατελέσας βοηθός του αρχηγού ΓΕΣ Βαλέρι Γκερασίμοφ. Είναι ο τέταρτος αξιωματούχος Αμυνας που απομακρύνεται ατιμωτικά από τη θέση του.

Ο συλληφθείς από τη Στρατονομία υποστράτηγος υπηρετούσε ως αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΣ. Το βρετανικό μέσο Telegraph σχολίασε ότι και αυτή η κίνηση του Πούτιν αποκαλύπτει ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να ταρακουνήσει γερά την ηγεσία του στρατεύματος.

Ειδικά ο Σαμάριν συνελήφθη ως ύποπτος για δωροδοκία ιδιαίτερης μεγάλης κλίμακας, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αποσαφήνισε ότι η υπόθεση αφορά μίζες κατά την ανάθεση στρατιωτικών συμβάσεων. Τα περί γερών μιζών επιβεβαίωσε ένας στρατοδίκης, ενώ η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε στην ιστορία και μάλλον αδιευκρίνιστες «μηχανογραφίες».

Οι Βρετανοί διάβασαν την είδηση ως εξής: «Η εκκαθάριση στον στρατό έφυγε από τους μαχίμους στην πρώτη γραμμή και έφθασε και στα σαλόνια της Μόσχας». Ωστόσο το Κρεμλίνο διέψευσε τις εικασίες περί σαρωτικής επιχείρησης κάθαρσης στο στράτευμα.

Οι εκκαθαρίσεις στην ηγεσία του ρωσικού στρατού ξεκίνησαν με τη σύλληψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος ετέθη υπό κράτηση για δωροληψία. Κατόπιν συνελήφθησαν ο υποστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, προσωπάρχης του υπουργείου Αμυνας, και ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ. Εικάζεται, επανέλαβαν οι Βρετανοί, ότι αυτοί έπαιρναν μίζες σε συμβόλαια που αφορούσαν προμήθειες για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού, κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Αν και δεν έχει καμία σχέση με μίζες, δεν πρέπει να λησμονείται και η απομάκρυνση του Σεργκέι Σοϊγκού, επί μακρόν υπουργού Αμυνας, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Αντρέι Μπελούσοφ, οικονομολόγο χωρίς στρατιωτική εμπειρία μεν, αλλά με διεθνείς διασυνδέσεις, πρωτίστως με την Κίνα, σύμμαχο της Ρωσίας, από την οποία ο Πούτιν περιμένει ειδική στήριξη, και όχι μόνο στο Ουκρανικό. Η σύλληψη του Σαμάριν συνέπεσε χρονικώς με τα επιτυχή αποτελέσματα της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι συνεχής προσπάθεια. Δεν είναι καμπάνια. Είναι αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 23 Μαΐου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι Βρετανοί, πάντως, επιμένουν ότι εκκαθαρίζονται όσοι εμποδίζουν να κερδηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, έτσι πιθανολογούν ότι έρχεται και η σειρά του Γκερασίμοφ και άλλων «δικών του» ανωτάτων αξιωματικών του επιτελείου.

Μάλιστα, ο Γκερασίμοφ είχε «εξαφανιστεί» για επτά εβδομάδες, όπως και ο ναύαρχος Βίκτορ Σοκόλοφ, πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πυροδοτώντας έτσι φήμες περί θανάτου του ή περί σοβαρού τραυματισμού του κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο μέτωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...