250
Στιγμιότυπο από την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, στην αρχή του μήνα, με λαμπαδηδρόμο έναν γάλλο... ράπερ | REUTERS/Denis Balibouse

«Εν δυνάμει τρομοκράτη» έπιασαν προληπτικά οι Γάλλοι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 09:00
Στιγμιότυπο από την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, στην αρχή του μήνα, με λαμπαδηδρόμο έναν γάλλο... ράπερ
|REUTERS/Denis Balibouse

«Εν δυνάμει τρομοκράτη» έπιασαν προληπτικά οι Γάλλοι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 09:00

Με τον επισημότερο τρόπο, από χειλέων του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε ένα περιστατικό «αντιτρομοκρατικού» τύπου που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο υπουργός του Μακρόν ανέφερε ότι ένας άνδρας συνελήφθη επειδή εκρίθη ύποπτος για οργανωμένη επίθεση στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στην περιοχή του Μπορντό. Ο Νταρμανέν δεν έδωσε λεπτομέρειες της υπόθεσης, έγραψε το BBC, αλλά επαίνεσε τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πίσω από τη σύλληψη του «δυνητικού τρομοκράτη» υπάρχει το εξής στόρι: ο συλληφθείς είχε γράψει ένα «ανησυχητικό μήνυμα», στο web φυσικά, το οποίο «θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εξύμνηση του εγκλήματος» είπαν ενημερωμένες για το θέμα δικαστικές πηγές.

Επίσης, ότι ο εν λόγω αναφέρθηκε σε προηγούμενη μαζική δολοφονία που είχε γίνει στις ΗΠΑ προ δεκαετίας. Η φλόγα επρόκειτο να φτάσει στο Μπορντό αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ξεκίνησε ύστερα από το διαδικτυακό μήνυμα του μετέπειτα συλληφθέντος, το οποίο «εξυμνούσε τον δολοφόνο της Isla Vista, Ελιοτ Ρότζερ».

Κατόπιν η αστυνομία εντόπισε τον συντάκτη του μηνύματος, ονόματι Αλεξ, και τελικά τον συνέλαβε την περασμένη Τρίτη. Δεν είχε ποινικό μητρώο, όμως σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε ένα ψεύτικο πιστόλι, κινητά τηλέφωνα και ένα κομπιούτερ.

Κατά την εκδοχή της γαλλικής αστυνομίας, ο Αλεξ «ενδιαφέρεται για το κίνημα Incel», το οποίο προκύπτει από τις νεανικές υποκουλτούρες της μόδας, και κατά την ανάκρισή του «παραδέχθηκε ότι σκεφτόταν να διαπράξει κάτι», όμως «χωρίς να έχει κατά νου κάποια συγκεκριμένη ενέργεια σε επιλεγμένη τοποθεσία».

Οι αστυνομικοί χαρακτήρισαν τον συλληφθέντα «εξαιρετικά εύθραυστο» από ψυχολογικής απόψεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...