301
H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την ψήφιση της 11η Ιουλίου ως Διεθνούς Ημέρας Στοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα | Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 20:38
H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την ψήφιση της 11η Ιουλίου ως Διεθνούς Ημέρας Στοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα
|Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 20:38

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα που ορίζει την 11η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Στοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, η οποία και θα εορτάζεται κάθε χρόνο, με 84 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 68 αποχές. Την οδό της αποχής από την ψηφοφορία ακολούθησε τελικά η Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος (σ.σ.: προωθήθηκε κυρίως από τη Γερμανία), αλλά και τις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, ωστόσο κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, διότι το ψήφισμα ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι δεν έχει περάσει παρά λίγος καιρός από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την Ελλάδα να είναι ήδη από το 2003 επισπεύδουσα όσον αφορά τη συμπερίληψη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα από τους Σερβοβόσνιους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας το καλοκαίρι του 1995 έρχεται πράγματι σε μια εποχή όπου τα Δυτικά Βαλκάνια ταλανίζονται από σειρά αναταράξεων, με τα εθνικιστικά πάθη να αναβιώνουν στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ενδεικτικό ότι και οι σχέσεις της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι εξαιρετικά τεταμένες, αφενός εξαιτίας της υπόθεσης Μπελέρη, αφετέρου διότι η νεοεκλεγείσα ηγεσία στα Σκόπια φαίνεται να παλινωδεί όσον αφορά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο ψήφισμα, το οποίο στήριξαν μεταξύ άλλων το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταδικάζεται ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε άρνηση της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ως ιστορικό γεγονός, τονίζεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εύρεσης και ταυτοποίησης των υπολοίπων θυμάτων της γενοκτονίας, ενώ καλούνται τα κράτη-μέλη, οι οργανισμοί του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, να τιμούν με σχετικές δραστηριότητες τη μνήμη των θυμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...