480
Στις ΗΠΑ τα δύο «στρατόπεδα» και διάφοροι τρίτοι έχουν ρίξει πολύ χαμηλά το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης | CreativeProtagon

Προεκλογικές ΗΠΑ: Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 19:25
Στις ΗΠΑ τα δύο «στρατόπεδα» και διάφοροι τρίτοι έχουν ρίξει πολύ χαμηλά το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης
|CreativeProtagon

Προεκλογικές ΗΠΑ: Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 19:25

Ηταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι η εφετινή προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ θα στιγματιστεί από «κορώνες» μικροπολιτικής σκοπιμότητας, πλέον όμως αποδεικνύεται ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης είναι ακόμη χαμηλότερο. Και όλο αυτό το σκηνικό έχει στηθεί την ώρα που ο Τραμπ δικάζεται για πλήθος ατιμωτικών υποθέσεων, με εκείνες της δωροδοκηθείσης πορνοστάρ και της φορολογικής απάτης να είναι οι πιο γαργαλιστικές.

Ηταν, επίσης, προφανές ότι οι ακρότητες στα εκατέρωθεν σχόλια θα αφορούσαν πρωτίστως την ηλικία των δύο υποψηφίων προέδρων, καθώς ο Μπάιντεν είναι 81 ετών και ο Τραμπ 78. (Οποιος και αν κερδίσει, οι ΗΠΑ θα έχουν τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία τους.) Η κατρακύλα προς τον επικοινωνιακό πάτο, πάντως, έγραψε η Repubblica, επιταχύνεται ραγδαία, με τη συμβολή εξωτερικών στοιχείων.

Αυτοί οι τρίτοι εκμεταλλεύονται τη δυναμική της στιγμής για ίδιον όφελος ή δρουν παρασκηνιακώς υπέρ των δύο «στρατοπέδων» έχοντας αναλάβει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους. Ετσι ένας κωμικός του Fox News χρησιμοποίησε μια παρωδία τραγουδιού για να χλευάσει τον Μπάιντεν. Το όλον στόρι που έφτιαξε αφορά τις κατά καιρούς πτώσεις του αμερικανού προέδρου: στη σκάλα του αεροπλάνου, στο ποδήλατο, στο ίσωμα, κ.λπ.

Γνωστά και τετριμμένα αυτά τα περιστατικά, έγραψε η R, όταν όμως συνδυάζονται με στιχάκια που λένε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος για να συνεχίσει να ηγείται στις ΗΠΑ, τότε έχουν κακά αποτελέσματα. Τέτοια κόλπα ρίχνουν νερό στον μύλο της καμπάνιας του Τραμπ. Το επιτελείο του Μπάιντεν, φυσικά, απάντησε με βίντεο από την πτώση του Τραμπ τις προάλλες στη Μινεσότα, καθώς ακουμπούσε σε ασταθή εξέδρα.

«Φέρτε τη Μισέλ Ομπάμα» 

Αλλά και ο Τραμπ δεν είναι παιδί, έτσι οι αντίπαλοί του θυμίζουν τις γνωστές γκάφες του, λόγου χάρη όταν μπέρδεψε τον Μπάιντεν με τον Ομπάμα ή τη Νίκι Χέιλι με τη Νάνσι Πελόζι. Εμφανίζεται όμως πιο ενεργητικός από τον Μπάιντεν, ενώ οι πολίτες σε ποσοστό 70%-80% πιστεύουν ότι ο Τζο είναι πολύ μεγάλος. Μάλιστα media όπως οι New York Times και το CNN πρότειναν στους Δημοκρατικούς την αντικατάσταση του Μπάιντεν από τη Μισέλ Ομπάμα, στη Συνέλευση του Σικάγου που θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο.

Αυτά τα Δημοκρατικά media θεωρούν πλέον ότι η ήττα του κόμματος που συμπαθούν είναι όλο και πιο πιθανή στις προεδρικές κάλπες, όμως δεν αποκλείουν και ο Τραμπ να εμφανίσει σημάδια του δικού του γήρατος προϊόντος του χρόνου. Από πλευράς του ο Μπάιντεν ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του με τα τελευταία  ταξίδια του, αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα: λόγου χάρη, πήγε και μίλησε σε τελετή αποφοίτησης στο κολέγιο Morehouse, με στόχο την ανάκτηση δημοτικότητας μεταξύ των Αφροαμερικανών.

Η πραγματική δοκιμασία, κατέληξαν οι Ιταλοί, θα γίνει στις 27 Ιουνίου, όταν οι Τραμπ και Μπάιντεν θα συναντηθούν στο πρώτο ντιμπέιτ, στην Ατλάντα. Ο Τραμπ ήδη ζήτησε να υποβληθεί ο Μπάιντεν σε εξέταση αντιντόπινγκ, και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιούργησε την υποψία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παίρνει βαριά φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού του. Τέτοια πρόκληση και μπροστά σε εκατομμύρια θεατές μπορεί να αποβεί καθοριστική για την προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...