746
Η στιγμή της σύλληψης του Μπογιούν στο Βιτέρμπο. Ο ίδιος φέρεται αναμειγμένος σε υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, αλλά και στη διακίνηση μεταναστών | CreativeProtagon / YouTube

Ιταλία: Ο Ερντογάν θέλει «πεσκέσι» τον τούρκο μαφιόζο Μπογιούν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 18:54
Η στιγμή της σύλληψης του Μπογιούν στο Βιτέρμπο. Ο ίδιος φέρεται αναμειγμένος σε υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, αλλά και στη διακίνηση μεταναστών
|CreativeProtagon / YouTube

Ιταλία: Ο Ερντογάν θέλει «πεσκέσι» τον τούρκο μαφιόζο Μπογιούν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 18:54

Κατόπιν επιδρομής των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας συνελήφθη στο Βιτέρμπο, κοντά στη Ρώμη, ένας κουρδικής καταγωγής Τούρκος, ονόματι Μπαρίς Μπογιούν, 40 ετών, φερόμενος ως επικεφαλής μαφιόζικης σπείρας και καταζητούμενος από το κράτος του Ερντογάν. Ο συλληφθείς είχε καταφέρει να διαταράξει την ιταλοτουρκική φιλία, επειδή οι ιταλικές δικαστικές αρχές είχαν απορρίψει το τουρκικό αίτημα για έκδοσή του. Σε διάφορα δημοσιεύματα των ιταλικών media ο Μπογιούν φέρεται αναμειγμένος σε υποθέσεις λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών, αλλά και στο τράφικινγκ μεταναστών. Μαζί του πιάστηκαν και καμιά εικοσαριά άλλοι, ανάμεσά τους και δικηγόροι.

Σε ένα από τα σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύματά της, η Repubblica υπογράμμισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Ερντογάν για την έκδοση του Μπογιούν στην Τουρκία. Σημειωτέον ότι οι ιταλοί δικαστές απέρριψαν το τουρκικό αίτημα προβάλλοντας ως βασικούς λόγους την ιταλική έρευνα για διάφορα κακουργήματα του Μπογιούν επί ιταλικού εδάφους, αλλά και τις υποψίες τους ότι η έκδοσή του στην Τουρκία ίσως σημάνει για αυτόν «απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς είναι Κούρδος». Στην τουρκική διοίκηση δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη.

Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωμαϊκού μέσου, η αντίδραση του τουρκικού κράτους ήταν πολύ επιθετική. Εστειλε στην Ιταλία πράκτορες της ΜΙΤ που προσπάθησαν να κατασκοπεύσουν και να στρατολογήσουν δικαστικό, αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό με σκοπό την παρακολούθηση των ιταλικών ερευνών, όμως η σκευωρία αποκαλύφθηκε από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και το σχέδιο της ΜΙΤ ναυάγησε.

Επίσης, η Repubblica έγραψε ότι ο Μπογιούν γλίτωσε από ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στην Ιταλία και ότι ο ίδιος θέλησε να απαντήσει με οργανωμένη επίθεση των δικών του μαφιόζων επί τουρκικού εδάφους, εναντίον εργοστασίου ιδιοκτησίας άλλου μαφιόζου, ανταγωνιστή του, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για την προαναφερθείσα ενέδρα εις βάρος του. Ο Μπαγιούν δεν τα κατάφερε, όμως, να εκδικηθεί, διότι το σχέδιό του αποκαλύφθηκε από την ιταλική αστυνομία, που ενημέρωσε σχετικά την τουρκική αστυνομία. Πάντως το επίσημο τουρκικό κράτος συνεχάρη τις ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας για την έφοδο στο Βιτέρμπο.

Σε άλλο δημοσίευμά της, η Repubblica έγραψε ότι ο Μπογιούν δεν είναι μόνο μαφιόζος, αλλά, ως Κούρδος της Τουρκίας, θρέφει και… πολιτικές φιλοδοξίες, εθνικοαπελευθερωτικές για τον κουρδικό λαό, και αυτός είναι ο λόγος που η ΜΙΤ είχε ενδιαφερθεί τόσο για τον βίο και την πολιτεία του. Θέλει, έγραψε το δημοσίευμα, να αμφισβητήσει το Πε Κα Κα (ΡΚΚ) και «να ξεκινήσει αυτός την επανάσταση» κατά του τουρκικού κράτους.

Κοριοί τον κατέγραψαν να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει: «Εκπαιδεύω τα αγόρια μου σε δράσεις τύπου Φενταγίν, σε επιθέσεις καμικάζι. Ολο το κράτος θα μιλάει για εμάς»… Ας σημειωθεί επίσης πως όταν συνελήφθη πρώτη φορά ο Μπογιούν στην Ιταλία, τον Αύγουστο του 2022, χρησιμοποίησε το χαρτί «του κούρδου πολιτικού πρόσφυγα» ώστε να αποφυλακιστεί, όπως και έγινε.

Σημείο ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, το απόσπασμα του ιταλικού ρεπορτάζ που αναφέρεται στο μακελειό μεταξύ τούρκων μαφιόζων που έγινε στη Λούτσα πέρυσι το καλοκαίρι. Εκεί σκοτώθηκαν έξι μαφιόζοι, μέλη της συμμορίας του Μπογιούν, «την παραμονή της αναχώρησής τους για την Ιταλία», όπως έγραψαν οι Ιταλοί. Σε γενικές γραμμές, τα ιταλικά ρεπορτάζ αξιολόγησαν τη δράση του Μπογιούν και της συζύγου του ως «υψηλού επιπέδου» για εγκληματική οργάνωση.

«Μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά με τα οποία πληρώνουν συνεργάτες, οικογένειες συλληφθέντων συνεργών, τους δικηγόρους της συμμορίας, κ.λπ. Διακινούν κοκαΐνη και συνθετικά ναρκωτικά, αλλά και ηρωίνη και λαθραία τσιγάρα. Ελέγχουν τα κανάλια της λαθραίας μετανάστευσης, κερδίζοντας από 2.000-6.000 ευρώ το κεφάλι σε κάθε ταξίδι». Επίσης «πλημμυρίζουν την Ευρώπη με Καλάσνικοφ, ούζι, πιστόλια και χειροβομβίδες, κινούμενοι πάντα με ειδικώς εξοπλισμένα αυτοκίνητα».

Σε δικό της δημοσίευμα στο web, η ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI προέβαλε τις απόψεις του ειδικού στο οργανωμένο έγκλημα καθηγητή εγκληματολογίας Βιντσέντζο Μουζάκιο. Αυτός είπε εξόχως ενδιαφέροντα πράγματα. Οτι ο Μπογιούν δεν είναι αρχιμαφιόζος, όπως τον θέλουν τα media, αλλά «θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος των οικογενειών της τουρκικής μαφίας, των Cantürk και Baybaşin, οι οποίες ασχολούνται με τη διακίνηση ηρωίνης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Υπογράμμισε, μάλιστα, τη διασύνδεση του τουρκικού υποκόσμου με το «ενδημικώς διεφθαρμένο» τουρκικό κράτος.

«Τα μεγάλα κεφάλια του υποκόσμου της Τουρκίας βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνώσης ελίτ και των υπηρεσιών ασφαλείας. Ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις, η τουρκική κυβέρνηση λέγεται ότι επιλέγει να ενισχύσει ή να χαλαρώσει τον έλεγχο στο οργανωμένο έγκλημα. Εκτός από την πολιτική ελίτ, εμπλέκονται και οι κατασταλτικές αρχές και οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Οι μαφιόζικες οργανώσεις διευκολύνονται από την ενδημική διαφθορά που υπάρχει στη χώρα».

Ο Μουζάκιο είπε επίσης στη RAI ότι οι τούρκοι μαφιόζοι συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με τους ιταλούς συναδέλφους τους της καλαβρέζικης Ντράγκετα και της σικελικής Κόζα Νόστρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...