291
Η Αλεξάνδρα Γουόνγκ με τη βρετανική σημαία έξω από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ | EPA/Miguel Candela

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη η «γιαγιά Γουόνγκ» που διαδήλωνε μόνη της για την Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 14:39
Η Αλεξάνδρα Γουόνγκ με τη βρετανική σημαία έξω από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ
|EPA/Miguel Candela

Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη η «γιαγιά Γουόνγκ» που διαδήλωνε μόνη της για την Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2021, 14:39

Μετά τις μαζικές πολύμηνες διαδηλώσεις των νέων στο Χονγκ Κονγκ, που κατέστειλε με τη χρήση βίας η αστυνομία, οι αρχές δείχνουν πλέον μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, ακόμα και όταν πρόκειται για μία και μοναδική διαδηλώτρια, ετών 65.

Η Αλεξάντρα Γουόνγκ, διαδήλωσε μόνη της κρατώντας τη βρετανική σημαία, έξω από τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ, διαμαρτυρόμενη για την σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν και συνελήφθη την Κυριακή.

Η ακτιβίστρια, γνωστή ως «γιαγιά Γουόνγκ» ήταν χαρακτηριστική μορφή στις διαδηλώσεις για τη δημοκρατία, το 2019. Συχνά κρατώντας τη βρετανική σημαία, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την μεταβίβαση της πόλης στην Κίνα, το 1997.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι διαδηλώσεις πλέον είναι παράνομες στο Χονγκ Κονγκ, ενώ νέα πολύ αυστηρή νομοθεσία απαγορεύουν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας κατά των αρχών.

Η Γουόνγκ φώναζε μόνη της συνθήματα έξω από τα δικαστήρια

Την Παρασκευή, στην 32η επέτειο της σφαγής στην Τιενανμέν, δεν θα γίνει για δεύτερη χρονιά, η τελετή μνήμης για τα θύματα, καθώς οι αρχές δεν έδωσαν την άδεια. Ούτε το αίτημα των ακτιβιστών για μία μικρή πορεία στην κινεζική αντιπροσωπεία, ικανοποιήθηκε.

Η Γουόνγκ βγήκε μόνη της στον δρόμο με τη σημαία, μία κίτρινη ομπρέλα, σύμβολο της δημοκρατίας στην πόλη, και ένα πλακάτ για την επέτειο. Φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκε προς την κινεζική αντιπροσωπεία, ενώ την ακολουθούσαν αστυνομικοί. «Είμαι μία ηλιωμένη μόνη της, γιατί με σταματάτε;», είπε όταν συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε διαδήλωση και παρακίνηση άλλων σε παράνομη διαμαρτυρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνελήφθη: σύμφωνα με την ίδια, το 2019, στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, είχε συλληφθεί όταν πήγε στην Σεντσέν, την γειτονική κινεζική πόλη, όπου διέμενε το 2019, και είχε κρατηθεί για ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...