1003
Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται χαμογελαστή τον Ντόναλντ Τραμπ στο παλάτι | REUTERS

Λονδίνο: Η βασίλισσα υποδέχθηκε τον Τραμπ στο Μπάκιγχαμ [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/06/2019 17:00
Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται χαμογελαστή τον Ντόναλντ Τραμπ στο παλάτι
|REUTERS

Λονδίνο: Η βασίλισσα υποδέχθηκε τον Τραμπ στο Μπάκιγχαμ [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/06/2019 17:00

Εφτασε στο Λονδίνο, το πρωί της Δευτέρας, το ζεύγος Τραμπ, ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, με το κλίμα στη χώρα να είναι ιδιαίτερα αρνητικό εναντίον του μετά τις εριστικές του δηλώσεις για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αλλά και την Μέγκαν Μαρκλ. Δεν παρέλειψε μάλιστα, την ώρα που προσγειωνόταν να επιτεθεί και στον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, μέσω Twitter!

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε βρετανικές εφημερίδες, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, συνέστησε στον μελλοντικό της διάδοχο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία και εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υποστηρικτή ενός σκληρού Brexit, για να την αντικαταστήσει. Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο του ακροδεξιού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του Κόμματος του Brexit και αποκάλεσε «κακιά» την Δούκισσα του Σάσεξ.

Προτού διασχίσει τον Ατλαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι «μπορεί να συναντήσει» τους δύο αυτούς πολιτικούς, με τους οποίους έχει «πολύ καλές σχέσεις. Θέλουν μια συνάντηση. Θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Τις δηλώσεις του επέκρινε σφόδρα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτη ανάμειξη στη δημοκρατία μας».

Δεν έφταναν όμως, μόνο οι χθεσινές του δηλώσεις. Την ώρα που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, έξω από το Λονδίνο, ο Τραμπ έκανε σφοδρή επίθεση κατά του δημάρχου του Λονδίνου, αποκαλώντας τον «κακό» και «άθλιο δήμαρχο».

Το ζεύγος Τραμπ υποδέχθηκαν, σε τελετή στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, όπου τους παρέθεσαν γεύμα, ενώ το βράδυ θα παραστούν σε επίσημο δείπνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί με τον επικεφαλής του τιμητικού αγήματος στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ – Reuters
Η Βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται το ζεύγος Τραμπ στο Παλάτι. Μαζί τους ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα – Reuters
Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Ντόναλντ Τραμπ περπατούν στους κήπους του Μπάκινγχαμ. Πίσως τους, οι σύζυγοί τους, ντυμένες στα λευκά- Reuters

Η Ουάσινγκτον ασκεί επίσης πιέσεις στο Λονδίνο να αποκλείσει την κινεζική Huawei από το δίκτυό του 5G. Την Κυριακή, στους Sunday Times, ο Τραμπ ζήτησε από το Λονδίνο να φανεί «πολύ προσεκτικό» όσον αφορά τον ρόλο που σχεδιάζει να παραχωρήσει στον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών.

«Η σχέση μας ενίσχυσε την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας για χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει και για τις ερχόμενες γενιές», δήλωσε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, η οποία θα υποδεχθεί τον αμερικανό πρόεδρο στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη, μερικές ημέρες πριν από την παραίτησή της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου. Η Μέι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια επιθεωρούν το τιμητικό άγημα στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ – Reuters

Η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ζωτικής σημασίας για την Βρετανία μετά το Brexit, αναμένεται να καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες. Είναι ένα θέμα που ανησυχεί έντονα τους Βρετανούς λόγω των «παράλογων» απαιτήσεων του αμερικανού προέδρου. Ο αμερικανός πρεσβευτής είχε δηλώσει ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να ενταχθεί και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που εξόργισε πολλούς στη χώρα.

«Εχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένας απίστευτος εμπορικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε την Κυριακή ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί άμεσα μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Κόρμπιν: Είναι ένας πρόεδρος ρατσιστής και μισογύνης

Οπως και την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε τη Βρετανία, τον Ιούλιο του 2018, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, και η τωρινή επίσκεψή του πυροδότησε πολλά αιτήματα για διαδηλώσεις.

Το μπαλόνι «μωρό Τραμπ» θα ξαναβγεί στους δρόμους και τους ουρανούς του Λονδίνου στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αμερικανού προέδρου – EPA

Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέκλεισε τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η βασίλισσα προς τιμήν του Τραμπ, σημειώνοντας ότι είναι ένας πρόεδρος «που σκίζει ζωτικής σημασίας διεθνείς συνθήκες, υποστηρίζει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και χρησιμοποιεί μια ρατσιστική ρητορική και μια ρητορική μισογυνισμού».

Στο επίκεντρο κατά το τέλος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στη Βρετανία, θα βρεθεί η 75η επέτειος της Απόβασης, με τελετή που θα γίνει την Τετάρτη στο Πόρτσμουθ, στη νότια Αγγλία, παρουσία της βασίλισσας και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ θα κάνουν στη συνέχεια ένα σύντομο πέρασμα από την Ιρλανδία προτού μεταβούν στις 6 Ιουνίου στην Νορμανδία για τις τελετές για την επέτειο της Απόβασης που έχουν διοργανωθεί από την Γαλλία.

Ωστόσο, από την επίσκεψη αυτή στη Βρετανία, «κατά την άποψή μου, αυτό που αναμένει με την μεγαλύτερη ανυπομονησία ο πρόεδρος είναι οι επαφές του με την βασιλική οικογένεια», έκρινε η Χέδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Τραμπ είχε πιει τσάι με την βασίλισσα της Βρετανίας στον πύργο του Γουίντσορ, αλλά είχε στερηθεί τη μεγαλοπρέπεια μιας επίσκεψης αρχηγού κράτους.

Την ίδια ώρα μια συνάντηση με την συμπατριώτισσά του Μέγκαν, την σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα. Η αμερικανή δούκισσα του Σάσεξ είχε επικρίνει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Τι να πω; Δεν ήξερα ότι ήταν κακιά», δήλωσε ο Τραμπ στην ταμπλόιντ The Sun, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα τα καταφέρει «πολύ καλά» στο νέο της βασιλικό ρόλο.

Ο αμερικανός πρόεδρος μπαίνει στο ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο από το Στάνστεντ- Reuters
Η απάντηση του Σαντίκ Καν

«Πρόκειται για κάτι σοβαρότερο από τις παιδιαριώδεις βρισιές, από τις οποίες θα έπρεπε να απέχει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σαντίκ εκπροσωπεί τις προοδευτικές αξίες του Λονδίνου και η χώρα μας προειδοποιεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πιο αποκρουστικό παράδειγμα της αυξανόμενης ανά τον κόσμο ακροδεξιάς απειλής, που θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες οι οποίες έχουν ορίσει τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας για περισσότερα από 70 χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος του δημάρχου τυο Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...