617
Οπαδός της Ατλέτικο πανηγυρίζει την επική πρόκριση στο Ανφιλντ. Το γεγονός όμως ότι τόσοι φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν εκείνη τη βραδιά της 11ης Μαρτίου βοήθησε στο ξέσπασμα της επιδημίας της Covid-19 | Action Images via Reuters/Carl Recine/File Photo

Τρία αθλητικά γεγονότα λειτούργησαν ως «βόμβες» κορονοϊού στην Αγγλία

Sportscaster Sportscaster 29 Απριλίου 2020, 15:41
Οπαδός της Ατλέτικο πανηγυρίζει την επική πρόκριση στο Ανφιλντ. Το γεγονός όμως ότι τόσοι φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν εκείνη τη βραδιά της 11ης Μαρτίου βοήθησε στο ξέσπασμα της επιδημίας της Covid-19
| Action Images via Reuters/Carl Recine/File Photo

Τρία αθλητικά γεγονότα λειτούργησαν ως «βόμβες» κορονοϊού στην Αγγλία

Sportscaster Sportscaster 29 Απριλίου 2020, 15:41

Με πάνω από 160.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 21.678 θανάτους από τον Covid-19 (το πρωί της 29ης Απριλίου), η Αγγλία πληρώνει πολύ ακριβά την καθυστέρηση της κυβέρνησης Τζόνσον να λάβει μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Κανείς, πλέον, δεν αμφιβάλλει ότι χειρίστηκε με εγκληματική ελαφρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Τώρα, αρχίζουν να αποκαλύπτονται και οι… υγειονομικές βόμβες που δεν φρόντισε να απενεργοποιήσει, προτού κάνει στροφή 180 μοιρών και διατάξει το lockdown.

Τρία αθλητικά events, που συγκέντρωσαν χιλιάδες κόσμο και από ξένες χώρες, πιστεύεται ότι οδήγησαν σε απότομη και σημαντική αύξηση των θανάτων, στις περιοχές στις οποίες έλαβαν χώρα. Πρόκειται για το φεστιβάλ ιπποδρομιών του Τσέλτενχαμ, τον αγώνα ρεβάνς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ, και το ντέρμπι του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ – Σίτι). Διεξήχθησαν -και τα τρία- στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 και 13 Μαρτίου: μετά την άφιξη του κορονοϊού στη Βρετανία, αλλά προτού εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η ανάλυση του Edge Health, ενός οργανισμού που παρέχει δεδομένα και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), κατέδειξε ότι στα νοσοκομεία των περιοχών που φιλοξένησαν τα συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα, και 20 έως 35 μέρες μετά, υπήρξαν 2,5 έως 3,5 περισσότεροι θάνατοι ανά ημέρα, σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς άλλων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο σύγκρισης.

Ο Τζορτζ Μπάτσελορ, ένας από τους συνιδρυτές του Edge Health, σχολίασε στην Telegraph ότι η επίπτωση των συγκεντρώσεων μεγάλου πλήθους στα ποσοστά θνητότητας από τον ιό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Αλλά είναι, περίπου, αυτονόητη. «Ο συγχρωτισμός τόσων ανθρώπων και η αυξημένη πιθανότητα, κάποιοι από αυτούς να είναι φορείς του κορονοϊού, ευνοούν τη μετάδοσή του».

Σύμφωνα με στοιχεία του Imperial College του Λονδίνου, οι δημόσιες συναθροίσεις βοηθούν στη διασπορά του ιού σε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι τα ανοιχτά σχολεία. Αλλά η αγγλική κυβέρνηση, τις επέτρεψε για πολλές μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα. Οσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα, οι αρμόδιοι υπουργοί φοβήθηκαν πως η ματαίωσή τους θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο συνωστισμό: στις παμπ και στα μπαρ.

Το ματς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης διεξήχθη στο «Ανφιλντ» στις 11 Μαρτίου. Δυο μέρες πριν από την επ’ αόριστον αναστολή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στην Αγγλία. Στο Λίβερπουλ είχαν ταξιδέψει για να παρακολουθήσουν τον αγώνα περίπου 3.000 οπαδοί του ισπανικού συλλόγου, παρά το γεγονός ότι στην ίδια τη Μαδρίτη είχαν, ήδη, απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, λόγω της πανδημίας. Πριν από το παιχνίδι, η πόλη του Λίβερπουλ μετρούσε μόλις έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα – και κανέναν θάνατο. Εκτοτε, όμως, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα τοπικά, δημόσια νοσοκομεία από επιπλοκές της νόσου.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Λίβερπουλ ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για να εξακριβώσει εάν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διοργάνωσης του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης και της απότομης αύξησης των θυμάτων του κορονοϊού στην περιοχή. Ανάλογη έρευνα διεξάγει ο δημόσιος οργανισμός υγείας για τις επιπτώσεις που (φαίνεται να) είχαν οι ιπποδρομίες του Τσέλτενχαμ στη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Edge Health, επί 30 μέρες μετά το Φεστιβάλ τα νοσοκομεία της πόλης και της γύρω περιοχής κατέγραφαν πάνω από τρεις επιπλέον θανάτους την ημέρα, σε σχέση με εκείνα που εξυπηρετούν γειτονικές κομητείες. Στο σύνολο, στο Τσέλτενχαμ πέθαναν 125 άνθρωποι, έναντι 58 στο Μπρίστολ, 67 στο Σουΐντον και 46 στο Μπαθ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Μάντσεστερ, μετά το τοπικό ντέρμπι (Γιουνάιτεντ – Σίτι) της 8ης Μαρτίου, που προκάλεσε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.

Εντοπίζοντας τις δικές τους εστίες μαζικής μόλυνσης, όπως ήταν για τη Λομβαρδία το ματς Αταλάντα – Βαλένθια (19 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο), οι Αγγλοι συνειδητοποιούν το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησής τους. Κι αν οι Ιταλοί, ή οι Ισπανοί, δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι αιφνιδιάστηκαν, για τον Μπόρις Τζόνσον δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...