302
|

Βγήκε από τη φυλακή ο Νίκος Ρωμανός

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 15:26

Βγήκε από τη φυλακή ο Νίκος Ρωμανός

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 15:26

Ο συλληφθείς το 2013 για την απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης, Νίκος Ρωμανός, φίλος και συμμαθητής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα τον Δεκέμβριο του 2008, είναι πλέον εκτός φυλακής, έπειτα από έξι χρόνια κράτησης.

Ο Ρωμανός αποφυλακίστκε σε συνέχεια της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που μείωσε την ποινή του, ευθυγραμμιζόμενο με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση του ελαφρυντικού καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση απόπειρας ληστείας στο Βελβεντό, καθώς και για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012 σε στόχους μεταξύ των οποίων και το σπίτι του, έγκλειστου σήμερα, πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό.

Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Αντίστοιχα για την υπόθεση των εκρηκτικών είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2018, σε κάθειρξη 18 ετών. Το δικαστήριο τότε δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και κυρίως αυτό της καλής διαγωγής εντός της φυλακής.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο που έκρινε πως η απόρριψη των ελαφρυντικών και ειδικά αυτού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που συνήθως αναγνωρίζεται σε μη κρατούμενους κατηγορούμενους, στερούνταν εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Ετσι, η υπόθεση κρίθηκε εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο το οποίο τελικά αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής από έγκλειστο και μείωσε την ποινή των 18 ετών κατά 4 έτη, επιβάλλοντας κάθειρξη 14 ετών.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Ρωμανού ο οποίος έχει πραγματικό χρόνο κράτησης έξι ετών που μετρά διπλά, καθώς έχει «μεροκάματα» εντός της φυλακής.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Νίκος Ρωμανός τελείωσε το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...