331
Ο Ρωμανός μετά τη σύλληψή του |

Εισαγγελέας για τον Ρωμανό: Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 16:33
Ο Ρωμανός μετά τη σύλληψή του
|

Εισαγγελέας για τον Ρωμανό: Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 16:33

Την άσκηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στη μη χορήγηση ελαφρυντικών πρότεινε για τον Νίκο Ρωμανό και τον Αργύρη Ντάλιο, κατηγορούμενους για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», ο αντεισαγγελέας Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γρηγόρης Πεπόνης.

Στην αγόρευσή του ανέπτυξε κάθε σημείο για το οποίο οι τρεις καταδικασθέντες για επιμέρους πράξεις που αφορούσαν τη δράση τους (Ρωμανός, Ντάλιος και Γιάννης Μιχαηλίδης) ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο αντεισαγγελέας ζήτησε ειδικότερα να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς την μη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για τον Ρωμανό και για τον Ντάλιο.

Υποστήριξε και για τους δύο ότι η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο Εφετείο. Αυτά ήταν η ολοκλήρωση του Λυκείου και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για τον Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξ αιτίας των πεποιθήσεων του όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.

Ο κ. Πεπόνης επισήμανε σχετικά: «Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το Λύκειο και μπαίνουν Πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό».

Ακόμη εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες, όπως αυτό της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού Θεόδωρος Μαντάς είπε ότι η συγκεκριμένη δικαστική κρίση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος, ως αβάσιμου, υποστηρίζοντας ότι «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...