495
Ο Αλ. Τσίπρας την Κυριακή, αποδεχόμενος την ήττα του. Μετά από τέσσερις ημέρες έκανε την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, με αφορμή την τραγωδία στην Χαλκιδική. | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τσίπρας για Χαλκιδική: Δεν είναι ώρα για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 13:17
Ο Αλ. Τσίπρας την Κυριακή, αποδεχόμενος την ήττα του. Μετά από τέσσερις ημέρες έκανε την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, με αφορμή την τραγωδία στην Χαλκιδική.
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τσίπρας για Χαλκιδική: Δεν είναι ώρα για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 13:17

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε να εμφανιστεί θεσμικός. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη φονική καταστροφή στην Χαλκιδική. βγήκε να μιλήσει για την ανάγκη ριζικών αλλαγών -και όχι ημίμετρων- στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σωστός. Μάλιστα είπε ότι τέτοιες στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Επίσης σωστός.

Μόνο που αδιευκρίνιστο παραμένει αν στις «ριζικές αλλαγές» στις οποίες αναφέρθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112 που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να μη λειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησής του.

Και επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη μη πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στη Χαλκιδική περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση που έβγαλε η Κουμουνδούρου, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

Δεν είναι αυτό «πολιτική εκμετάλλευση»; Να συγκρίνεις τα αίσχη που έγιναν από τη Ρένα Δούρου στο Μάτι, με το τι συνέβη και πώς αντέδρασαν οι αρχές στο φονικό μπουρίνι στη Χαλκιδική; Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοινώσεις εν αγνοία του προέδρου του.

Κατά την επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση στην Χαλκιδική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας ως άμεση προτεραιτότητα τη λειτουργία του αριθμού 112. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

 Ολόκληρη η δήλωση Αλέξη Τσίπρα

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες.

Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.

Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.

Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ’ όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα».

Τη σχετική ανάρτηση του τέως πρωθυπουργού στο Τwitter (δείτε τη πάνω) έκανε αμέσως retweet η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, επαναλαμβάνοντας ότι φυσικές καταστροφές όπως αυτή στην Χαλκιδική, δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, δεν έχασαν την ευκαιρία να παραλληλίσουν την καταστροφή στη Χαλκιδική με αυτές σε Μάνδρα και Μάτι και, αναφερόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική που δέχθηκε η τέως περιφερειάρχης, σημείωσαν στη σχετική ανακοίνωση:

«Το χτεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της. 

Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. 

Αλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς,  αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».