241
Τουρίστες μπροστά στο περίφημο σιντριβάνι το καλοκαίρι του 2018 | EPA/GIUSEPPE LAMI

Βατικανό εναντίον Ρώμης: Σε ποιον ανήκουν τα κέρματα της Φοντάνα ντι Τρέβι;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 12:47
Τουρίστες μπροστά στο περίφημο σιντριβάνι το καλοκαίρι του 2018
|EPA/GIUSEPPE LAMI

Βατικανό εναντίον Ρώμης: Σε ποιον ανήκουν τα κέρματα της Φοντάνα ντι Τρέβι;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 12:47

Εκατομμύρια τουρίστες περνούν κάθε χρόνο από την Φοντάνα ντι Τρέβι, το περίφημο σιντριβάνι στο κέντρο της Ρώμης, ρίχνουν ένα νόμισμα και κάνοντας μια ευχή, όπως προστάζει το έθιμο.

Κέρμα στο κέρμα, το ποσό που συγκεντρώνεται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και σχεδόν φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αλλά το ερώτημα παραμένει και φέρνει σε αντιπαράθεση τον δήμο της Ρώμης και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: σε ποιον ανήκει αυτό το ποσό και πού μπορεί να διατεθεί;

Το BBC σημειώνει ότι το ποσό παραδοσιακά διατίθεται σε ίδρυμα για την φροντίδα των απόρων, ωστόσο η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι θέλει να διατεθεί στις υποδομές της πόλης που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η διάθεση του ποσού υπέρ της πόλης έχει ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο.

Χιλιάδες κέρματα από τις ευχές των τουριστών συγκεντρώνουν οι Αρχές κάθε ημέρα (EPA/LUCIANO DEL CASTILLO)

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι η απώλεια του ποσού θα βλάψει τους φτωχότερους πολίτες, ενώ ελπίζει ότι τελικά τα χρήματα θα συνεχίσουν να διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το πρακτορείο Ansa σημειώνει ότι κατά της αλλαγής τάσσονται και πολίτες που διαμαρτύρονται στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ράτζι, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πόλη, εκλεγμένη με το Κίνημα Πέντε Αστέρια, ανέλαβε καθήκοντα το 2016 με πρόγραμμα να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου. Ωστόσο, τα προβλήματα μοιάζουν άλυτα και η δημοτικότητα της δημάρχου, που είχε να αντιμετωπίσει και δικαστικές υποθέσεις, φαίνεται να έχει μειωθεί.