920
| InTime News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Τσίπρας: Η ΝΔ επιδιώκει μια «γραφική» Βουλή με επτά ή οκτώ κόμματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2023, 18:32
|InTime News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Τσίπρας: Η ΝΔ επιδιώκει μια «γραφική» Βουλή με επτά ή οκτώ κόμματα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2023, 18:32

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε την Κυριακή ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «ανίσχυρη αντιπολίτευση».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Πειραιώς «επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς (σ.σ.: πρόκειται για όρο ο οποίος χρησιμοποιούνταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προηγουμένως, βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ). Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση».

Αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμησή του ότι «βασικός της στόχος (της ΝΔ) και επιδίωξη είναι μια επτακομματική, ακόμη και οκτακομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη», όπως τη χαρακτήρισε, «με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη και ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Εχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη, ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τι είπε για το ναυάγιο της Πύλου, Ροδόπη και Αρθρο 16

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του Λιμενικού στο ναυάγιο της Πύλου απάντησε λέγοντας είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζομένους, αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και πως έχει και αυτή «ευθύνες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα και στη διαχείριση του Προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς», γεγονός για το οποίο δήλωσε υπερήφανος: «Είμαστε υπερήφανοι που οι εντολές που είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει».

Αναφορικά με το θέμα της Ροδόπης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ανεύθυνη στάση» σε ένα «ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» της ΝΔ, δεδομένου ότι στην ενημέρωση του ίδιου από την ΕΥΠ υπήρχε «αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ» ότι ήταν «στρατευμένος στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενίου».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Αφήστε να εκφραστεί ο λαός και θα κάνουμε κρίσεις και απολογισμούς». «Οταν ο πολιτικός σου αντίπαλος σού θέτει πολιτικά ζητήματα, πρέπει να τα απαντάς. Αυτό κάναμε στην περίπτωση της Θράκης π.χ.» προσέθεσε. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμά του και με αυτόν τον σχεδιασμό κινήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, πραγματοποιώντας και τις σχετικές θεματικές εκδηλώσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και του Αρθρου 16, ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Αν μπορούσε κάποιος να με πείσει ότι στην Ελλάδα, αναθεωρώντας, θα είχαμε επενδύσεις και Χάρβαρντ, Κέμπριτζ και Οξφόρδη, τότε θα το συζητούσα, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό». Υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι «να γίνει και η τριτοβάθμια Παιδεία χώρος όπου θα ευνοείται η προοπτική της κερδοφορίας, να αυξηθούν δραματικά οι ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία και ταυτόχρονα να μειωθούν δραματικά οι δαπάνες για τη Δημόσια Παιδεία».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη, ξέρω ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής (…). Κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ενδιαφέρεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αντιστάσεις απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη πολιτική, ενδιαφέρεται να υπάρχει μια δύναμη να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη. Για το αν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη –για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ– δεν ενδιαφέρεται».

«Το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι το αν θα υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς», όπως ο Ορμπαν στην Ουγγαρία, τόνισε εκ νέου ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί «χαμένη» την ψήφο σε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν πρέπει να παραπονιούνται» τα άλλα κόμματα και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης που, όπως σημείωσε, το διαμόρφωσε η «η απλή αναλογική και ο τρόπος αντιμετώπισής της» από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.

Επέμεινε ότι για να υπάρξει «ριζική μεταστροφή συσχετισμών» και μια «υγιής δημοκρατία» με «σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα», είναι αναγκαία μόνο η «ισχυροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συντεταγμένη συζήτηση» στο κόμμα στις 26 Ιουνίου

Οσον αφορά τις προσδοκίες από την επόμενη κάλπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απαισιόδοξος: «Δεν πετάμε στα σύννεφα». Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι «ο πιο δύσκολος εκλογικός αγώνας» που έχει κληθεί να δώσει, υποστήριξε. Ωστόσο, επανέλαβε, απευθυνόμενος κυρίως στους «προοδευτικούς πολίτες», ότι το «δίλημμα» αυτής της κάλπης είναι «με ποιο πρόγραμμα και από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα», επισημαίνοντας την «ευκαιρία» που έχει η χώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και κάνοντας μάλιστα λόγο για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανάγκη «ριζικής μεταμόρφωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως προέχουν οι κάλπες της Κυριακής και πως «από τη Δευτέρα» θα υπάρξει «συντεταγμένη συζήτηση». «Δεν έχω αρνηθεί ποτέ να γίνει συζήτηση απολογισμού, αλλά να έχουμε πρώτα τη λαϊκή ετυμηγορία» διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...