833
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο βήμα της Βουλής, μιλά για το δημογραφικό πρόβλημα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Απαραίτητη η ένταξη των μεταναστών για την επίλυση του δημογραφικού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 15:16
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο βήμα της Βουλής, μιλά για το δημογραφικό πρόβλημα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τσίπρας: Απαραίτητη η ένταξη των μεταναστών για την επίλυση του δημογραφικού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 15:16

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο. Oποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έκθεση της επιτροπής για το δημογραφικό ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα του δημογραφικού είχε ήδη επισημανθεί από τη δεκαετία του 1990, λόγω της υπογεννητικότητας.

Σημείωσε επίσης, ότι το δημογραφικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λύσεις σε επιμέρους ζητήματα, αλλά συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο οργανώνουμε με την κοινωνία μας. «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε τη δομή της κοινωνίας συνιστά μιαν απάντηση στο πρόβλημα του δημογραφικού. Δηλαδή, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας, που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται τα σκληρά χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η τάση δεν γίνεται να αντιστραφεί όσο υπάρχουν πολιτικές λιτότητας και χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την ένταξη των μεταναστών.

«Από το 2016 που υπάρχει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, 65.000 παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν λάβει την ιθαγένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, μόλις πέντε χρόνια πριν, ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών. «Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είπε -από την πρώτη στιγμή- ότι το δημογραφικό αποτελεί εθνικό στόχο. «Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους τους τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μια ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής αυτού του φαινομένου και συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού».

Οπως υποστήριξε, χωρίς την αποκατάσταση της εργασίας, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτόν τον λόγο «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα, είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μίας γενιάς».

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί και έχω την αίσθηση ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο, Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 ευρώ άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οχι, είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», πρόσθεσε, σημειώνοντας; «Οταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο ένα δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην βρίσκεται κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την υιοθεσία ενός παιδιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...