298
Τα αεροπλανοφόρα Charles de Gaulle (R91/Γαλλία), Cavour (550/Ιταλία) και USS_Harry_S._Truman_(CVN-75 / ΗΠΑ) σε φωτογραφία από τις 6 Φεβρουαρίου 2022 | United States Navy

«Τρούμαν» και «Ντε Γκολ» σε Αιγαίο και Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 10:20
Τα αεροπλανοφόρα Charles de Gaulle (R91/Γαλλία), Cavour (550/Ιταλία) και USS_Harry_S._Truman_(CVN-75 / ΗΠΑ) σε φωτογραφία από τις 6 Φεβρουαρίου 2022
|United States Navy

«Τρούμαν» και «Ντε Γκολ» σε Αιγαίο και Ιόνιο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 10:20

Μέχρι το βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα σε Λήμνο και Θράκη, «ανέβηκε» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» (USS Harry S. Truman/ CVN-75), από όπου ήταν δυνατή η απονήωση αεροσκαφών για αποστολές επιτήρησης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με δεδομένο μάλιστα ότι τα Στενά είναι κλειστά, με απόφαση Ερντογάν, λόγω Ουκρανίας.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο φθάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο, η συχνότητα των κινήσεων μονάδων του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική της κινητοποίησης των Αμερικανών σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το «USS Harry S. Truman» πλέει για τρεις συνεχόμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παρατεταμένη είναι και η παρουσία του πυρηνοκίνητου γαλλκού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» (R91), το οποίο είχε αποπλεύσει για την ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Φεβρουαρίου και πλέον μετά την Κύπρο, αναμένεται να ελλιμενιστεί στον Πειραιά στα τέλη Μαρτίου.

Την προσαρμογή της αποστολής της ναυαρχίδας του γαλλικού Ναυτικού ανακοίνωσε προ ημερών η ίδια η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. «Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η συνοδεία του εγκατέλειψαν την Κύπρο», προκειμένου να προσαρμοστούν «στη νέα κατάσταση» (σ.σ. ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Τα αεροπλάνα του θα πετάξουν βόρεια προς το έδαφος της Ρουμανίας, όπου θα έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να αποτρέπουν, διευκρίνισε η υπουργός, σημειώνοντας ότι «η αποστολή είναι αυστηρά αποτρεπτική»

«Θα προσαρμόσουμε την τακτική μας για να λάβουμε υπόψη την επιθετικότητα της Ρωσίας σε στρατηγικό επίπεδο», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, εκτιμώντας πως «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε συνέχεια των επιχειρήσεων επιτήρησης, τα αεροπλανοφόρα «USS Harry S. Truman» και «Charles de Gaulle» και οι ομάδες συνοδείας τους, στις οποίες περιλαμβάνονται η φρεγάτα «Υδρα» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού μας, θα συνενωθούν για κοινές δραστηριότητες στο Ιόνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...