3540
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίου που βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί στη νότια Γάζα, την Κυριακή - | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Στην αντεπίθεση το Ισραήλ – σφυροκοπά τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/10/2023, 21:50
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να ανασύρουν εγκλωβισμένους στα ερείπια κτιρίου που βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί στη νότια Γάζα, την Κυριακή -
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Στην αντεπίθεση το Ισραήλ – σφυροκοπά τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/10/2023, 21:50

23:07 Η ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς ισοδυναμεί με «συμμετοχή σε επίθεση εναντίον του λαού μας», σχολίασε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ (για πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ) είναι πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Χαμάς. «Αυτές οι ενέργειες δεν φοβίζουν τον λαό μας ούτε την αντίσταση που θα συνεχίσει να τον υπερασπίζεται», προσέθεσε.

21:47 Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι απήχθησαν το Σάββατο και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε ο αλ-Ναχάλα, αναφερόμενος σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μαχητές της ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Χαμάς, την άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, στην επίθεση που εξαπέλυσε.

21:14 Οι επιθέσεις που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση το Σαββατοκύριακο αποτελούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, ο Ερντάν τόνισε ότι έφτασε η ώρα να «ισοπεδωθούν» οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

❗21:11 Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας του θύλακα. Σχεδόν 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιδρομές, προσέθεσε.

20:46 Οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Λόιντ Οστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Οστιν σε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

❗20:27 Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή επικράτεια, όπως μετέδωσαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ισραηλινά ΜΜΕ, σε νεότερους προσωρινούς απολογισμούς.

Επιπλέον, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.243 άνθρωποι στο Ισραήλ τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για πάνω από 600 Ισραηλινούς νεκρούς.

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

20:07 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για χορήγηση «πρόσθετης στήριξης» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για χορήγηση πρόσθετης υποστήριξης προς το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

Ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη στήριξη ενδέχεται να εκδοθούν αργότερα εντός ημέρας, είχε αναφέρει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν είχε και την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

19:57 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Βρετανία στέκεται «απερίφραστα» στο πλευρό του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι το Λονδίνο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα μιλήσει «με μια φωνή».

«Ο Σούνακ επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί απερίφραστα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός (Σούνακ) πρόσφερε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται το Ισραήλ», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

«Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διπλωματικό έργο που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλιστεί ότι ότι ο κόσμος θα μιλήσει με μία φωνή ενάντια σε αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου», προσθέτει η ανακοίνωση.

19:30 «Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν τους «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Το βράδυ του Σαββάτου το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (περισσότερα εδώ).

19:10 Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει δίπλα από αυτή της ΕΕ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Η πλήρης κλίμακα της βαρβαρότητας της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς μάς αφήνει με κομμένη την ανάσα. Ανθρωποι ανυπεράσπιστοι, βάναυσα δολοφονημένοι εν ψυχρώ στους δρόμους», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του. Σήμερα η σημαία της ΕΕ και του Ισραήλ κυματίζουν δίπλα-δίπλα», τόνισε.

18:35 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

O Ερντογάν τόνισε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Προέτρεψε το Ισραήλ και την Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν τους αμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις εντάσεις (…). Καλούμε όλους τους παράγοντες να στηρίξουν την ειρήνη», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος (περισσότερα εδώ).

18:26 Ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, μια ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους.

«Συνομίλησα με τον Νετανιάχου για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλης κλίμακας εσκεμμένη επίθεση, και για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων», τόνισε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Χ.

«Συζητήσαμε επίσης τις επιπτώσεις της επίθεσης στην ασφάλεια στην περιοχή και πέρα ​από αυτήν».

18:25 «Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε την Κυριακή ο ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τους οποίους είχε φιλοξενήσει τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε το Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (…) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται «στο παλαιστινιακό έθνος».

18:14 Το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Αναπτυξιακή Συνεργασία της Γερμανίας θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σβένια Σούλτσε.

«Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στην Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, όλη η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει να τερματιστεί. Η υπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ήδη οι γερμανικές Αρχές έχουν φροντίσει ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιείται «για την ειρήνη και όχι για τους τρομοκράτες». Ωστόσο αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «τρομερό σημείο καμπής», τόνισε η κυρία Σούλτσε, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, θα εξετάσει τώρα την στήριξη της περιοχής με έργα υποδομής.

18:09 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το κίνητρο της τελευταίας επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε εν μέρει να ήταν να παρεμποδίσει την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει νέα βοήθεια προς το Ισραήλ εντός ημέρας.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Μπλίνκεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης λάβει υπόψη τις πληροφορίες για πολλούς Αμερικανούς που σκοτώθηκαν και αγνοούνται στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον ψάχνει να διακριβώσει τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίθεση στο Ισραήλ «τρομοκρατική επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση».

«Εξετάζουμε συγκεκριμένα επιπρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί. Νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα», πρόσθεσε .

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να γνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ, κατέληξε ο Μπλίνκεν, αλλά επισήμανε τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα.

18:04 Για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης».

Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», τόνισε ο καγκελάριος (περισσότερα εδώ).

17:19 Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Κυριακή.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, η Μελόνι επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ιταλικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις και την εγγύτητα προς τους συγγενείς των θυμάτων, τους ομήρους και τους τραυματίες. «Η κυβέρνησή μας θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους, για τον συντονισμό της υποστήριξης που θα παρασχεθεί. Η Ιταλία, την δύσκολη αυτή στιγμή, είναι στο πλευρό του ισραηλινού λαού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την Κυριακή τον βομβαρδισμό της Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς, με εκατοντάδες τρομοκράτες να εισβάλλουν στο νότιο Ισραήλ και χιλιάδες ρουκέτες να πέφτουν σε ισραηλινό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την περιοχή. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά).

Το απόγευμα της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 370 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 παιδιά, και περισσότερους από 2.200 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.

Από την πλευρά των Ισραηλινών, ο φόρος του αίματος είναι ακόμα πιο βαρύς, καθώς η τελευταία ενημέρωση, το απόγευμα της Κυριακής από την ισραηλινή κυβέρνηση, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 600, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 1.600.

Παράλληλα, υπάρχουν τουλάχιστον 100 αιχμάλωτοι στρατιώτες και άμαχοι Ισραηλινοί αλλά και ξένοι υπήκοοι, που απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Οι τρομοκράτες απήγαγαν πολίτες από τα σπίτια τους και από την ύπαιθρο όπου γινόταν ένα ολονύχτιο μουσικό φεστιβάλ παρουσία εκατοντάδων νέων από πολλές χώρες.

Πτώματα Ισραηλινών σε δρόμο έξω από την πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ – REUTERS/Ammar Awad

Στο μεταξύ, με κήρυξη πολέμου, ισοδυναμεί η ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο που επικαλείται το άρθρο 40 του βασικού νόμου. «Είμαστε σε πόλεμο», είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ, ενώ από τη Γάζα, ο διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης».

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν την Κυριακή νέα επίθεση από πέντε Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF.

Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

Συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούσαν να σημειώνονται σε ισραηλινό έδαφος, κοντά στη Γάζα, την Κυριακή. Ειδικότερα στο Μαγκέν και στο Ασκελόν του Ισραήλ, ΜΜΕ έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτιών και τρομοκρατών.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Ισραηλινοί στρατιώτες κοιτούν τα ερείπια αστυνομικού σταθμού μετά από μάχη με τους τρομοκράτες της Χαμάς στην πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ (REUTERS/Ronen Zvulun)

Ακόμα, το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε το πρωί της Κυριακής πυρά στον νότιο Λίβανο, αφού η Χεζμπολάχ έβαλε κατά τριών θέσεων του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που έχει κηρυχθεί τρομοκρατική στη Δύση, σκόρπισαν τον όλεθρο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο» τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ενας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας –έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο εδώ και 16 χρόνια– θα εξαπλωθεί στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στην πόλη Σντερότ, όπου εισέβαλαν τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώνοντας πλήθος αμάχων – REUTERS/Ammar Awad

Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει το Σάββατο μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο ισραηλινός Σιδηρούς Θόλος εξουδετερώνει ρουκέτες της Χαμάς πάνω από την πόλη Ασκελον, στο νότιο Ισραήλ, την Κυριακή (REUTERS/Amir Cohen)

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε» σχολίασε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, διαβεβαιώνοντας πως «θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου άναψε το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και διοικητικών στόχων της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Παράλληλα, στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση καθώς και οι προμήθειες καυσίμων και αγαθών που προέρχονται από το Ισραήλ.

Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι από τα σύνορα με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα.

Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράχτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε ότι η επίθεση του Σαββάτου θα υποχρεώσει τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη» και τόνισε σε τηλεοπτική του δήλωση ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των Ισραηλινών.

Κατεστραμμένο τζαμί στην Χαν Γιουνίς της Γάζας – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καταδίκασαν σθεναρά» τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρπολούνται από διαδηλωτές.

«Ξεκινάμε έναν πόλεμο μακρόχρονο και δύσκολο»

Το Ισραήλ ξεκινάει έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», προειδοποίησε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση που έκανε την Κυριακή στο Twitter.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς.

Η πρώτη φάση του πολέμου αφορά την εξόντωση των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο Ισραήλ και σκότωσαν αμάχους και στρατιώτες, έγραψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου ανέφερε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνεχιστεί «αδιάκοπα» και με αποφασιστικότητα «έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι» της επιχείρησης.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε» διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Απελευθερώθηκαν ισραηλινοί όμηροι

Ισραηλινοί στρατιώτες απελευθέρωσαν δύο πολίτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους μέσα σε σπίτι, στην πόλη Οφακίμ (νοτιοδυτικά), σκοτώνοντας τους τέσσερις εισβολείς, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Επισημαίνεται πως ένα παιδί ήταν μεταξύ των δύο απελευθερωθέντων ομήρων.

Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν τρεις ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, η ισραηλινή τηλεόραση είχε μεταδώσει πως απελευθερώθηκαν όμηροι στο κιμπούτς Μπεερί (κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας). Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, «εξουδετερώθηκαν» οι ένοπλοι που κρατούσαν ομήρους σε εστιατόριο. Ο αριθμός των ομήρων που απελευθερώθηκαν δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ήταν περίπου 50.

Πόσους Ισραηλινούς απήγαγε η Χαμάς

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, μετά τις αιφνιδιαστικές επιδρομές του Σαββάτου σε διάφορες ισραηλινές πόλεις, είναι «πολύ περισσότεροι» από μερικές δεκάδες, υποστήριξε εκπρόσωπος της Χαμάς σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ΜΜΕ μετέδωσαν ότι βρίσκονται σε ασφαλή τούνελ.

Λίβανος: Επίθεση από τη Χεζμπολάχ – απάντησε το Ισραήλ

Το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε την Κυριακή πυρά στον νότιο Λίβανο, αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα την Κυρακή, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Σχοινάς: Ενισχύεται η ασφάλεια σε συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα στην ΕΕ

«Η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ επηρεάζει επίσης τις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Συνεργασία με τις Αρχές για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα» σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η ΕΕ στέκεται δίπλα στις εβραϊκές κοινότητες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο».

Αεροπορικές  ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους και η Aegean, ακύρωσαν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο πτήσεις τους με προορισμό το Τελ Αβίβ μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με δεδομένα από τον διαδικτυακό πίνακα αφίξεων του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν».

Μεταξύ αυτών είναι η Lufthansa, η Emirates, η Ryanair, η Aegan Airlines, οι αμερικανικές εταιρείες και η Air France.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...