968
Το μήνυμα Δραγασάκη για τις τράπεζες είχε βασικό αποδέκτη τον Αλέκο Φλαμπουράρη | φωτ. αρχείου

Τράπεζες: «Εμφύλιος» Δραγασάκη – Φλαμπουράρη πριν το τσουνάμι πωλήσεων κόκκινων δανείων σε funds

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:25
Το μήνυμα Δραγασάκη για τις τράπεζες είχε βασικό αποδέκτη τον Αλέκο Φλαμπουράρη
|φωτ. αρχείου

Τράπεζες: «Εμφύλιος» Δραγασάκη – Φλαμπουράρη πριν το τσουνάμι πωλήσεων κόκκινων δανείων σε funds

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:25

Το εκρηκτικό κοκτέιλ των κόκκινων δανείων και του (εκκολαπτόμενου) σχήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ανάψει φωτιά στην κυβέρνηση.

Την ώρα που οι τράπεζες ετοιμάζονται για μαζικές πωλήσεις προβληματικών δανείων μέσα στο τρέχον εξάμηνο, τον τόνο για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη προσπάθησε να δώσει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε με νόημα πως «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Αρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση».

Πραγματικός αποδέκτης της δήλωσης Δραγασάκη δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας (και αρμόδιο εσχάτως για τις τράπεζες) Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η σύγκρουση των δύο υπουργών για τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων φέρεται να είναι μετωπική, ο κ. Δραγασάκης όμως θέλησε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη προεκλογική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι πρώτες προτάσεις για την διάδοχη κατάσταση αναμένονται στα χέρια των θεσμών τις επόμενες ημέρες

«Η ουσιαστική συζήτηση», είπε αγοράζοντας πολύτιμο χρόνο,  «θα γίνει στην Ολομέλεια και ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Το νέο πλαίσιο πάντως ετοιμάζεται».

Η προειδοποίηση Δραγασάκη για πιθανές λανθασμένες κινήσεις στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και ειδικά η αιχμή που άφησε για πιθανό κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης με τα λεφτά των φορολογουμένων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο να βγει δημόσια να μαζέψει το θέμα, ενώ ανάλογος ήταν οι εκνευρισμός και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες συνεργασίας με τον κ. Δραγασάκη.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομίας βγήκε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ  να μιλήσει για διαστρέβλωση των λεγομένων του και να διαβεβαιώσει (αυτούς που δεν κατάλαβαν ή παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του) ότι ποτέ δεν μίλησε για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

«Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά. Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση», υποστήριξε, «αντίθετα τόνισα τη σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος αυτό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Την  ίδια ώρα ωστόσο, οι ασφυκτικές προθεσμίες και οι πιεστικές απαιτήσεις που έχει θέσει ο SSM (Single Supervisory Mechanism, μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών) για τη μείωση των κόκκινων δανείων (σ.σ. μείωση κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021) οδηγούν τις ελληνικές τράπεζες  στην υποχρεωτική «έξοδο κινδύνου» των μαζικών πωλήσεων προβληματικών δανείων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, πρέπει να τα κόκκινα δάνεια να μειώνονται από φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια κατά 17,8 δισ. το χρόνο!

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η λύση είναι μία και άμεση:  να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών και να περάσουν σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης.

Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει άδεια σε 16 εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και αναμένουν την αδειοδότησή τους περισσότερες από άλλες δέκα.

Tην ίδια στιγμή, ό πως αναφέρει σε δημοσίευμα του το capital.gr, από τις τράπεζες δρομολογείται η πώληση θυγατρικών εταιρειών που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια.

 Ο σχεδιασμός για τις πωλήσεις των θυγατρικών διαχείρισης NPLs βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον στόχο για το μαζικό ξεφόρτωμα μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς καταστρώνουν τον σχεδιασμό για την πώληση της Cepal και της Piraeus Legacy Unit, αντίστοιχα, την ώρα που μέσα στο γ’ ή δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Financial Planning Services (FPS), θυγατρική της Eurobank.

Η Cepal, η οποία συστάθηκε, με συμμετοχή 45%-55% αντίστοιχα, ως κοινοπραξία της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua, την οποία αργότερα εξαγόρασε η Centerbridge, ήταν η πρώτη που απέκτησε άδεια διαχείρισης από την ΤτΕ στα τέλη του 2016, ως Aktua Hellas. Μετονομάστηκε σε Cepal τον Μάρτιο του 2017, οπότε και ξεκίνησε να αναλαμβάνει δάνεια προς διαχείριση. Σήμερα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 6 δισ. ευρώ, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Piraeus Legacy Unit, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Πειραιώς, είχε υπό τη διαχείρισή της τον Μάρτιο του 2017 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 25,2 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προωθείται και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αναδεικνύεται σε δύσκολο γρίφο για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους τραπεζίτες ότι πρέπει να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, εντούτοις προκύπτει διαφωνία ως προς το όριο προστασίας.

Εχοντας στο μυαλό της το καταστροφικό (προεκλογικά ) ενδεχόμενο μαζικής ρευστοποιήσης προβληματικών δανείων, η κυβέρνηση επιδιώκει ο νέος νόμος να προστατεύει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και να περιληφθούν στις διατάξεις και νέες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, επιμένουν ότι το όριο πρέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100.000 – 120.000 ευρώ, για εισοδήματα έως 25.000, απορρίπτοντας αυτόματα κουρέματα και άλλα ανάλογα που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση.

Επίσης οι τράπεζες ζητούν η προστασία να αφορά μόνο τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και όχι όλα τα δάνεια (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά) που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

Προς Κυπριακό Μοντέλο;

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η λογική που προωθείται είναι αυτή του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που έχει ως βάση τη σχέση αξίας δανείου και υποκείμενου ακινήτου (loan to value). Δηλαδή, όταν η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, η τράπεζα θα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...