321
Η Πρίτι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών, απαντά σε ερωτήσεις των βρετανικών ΜΜΕ | REUTERS/Hannah McKay

«Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών» λέει υπουργός του Τζόνσον για τα θύματα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 12:14
Η Πρίτι Πατέλ, υπουργός Εσωτερικών, απαντά σε ερωτήσεις των βρετανικών ΜΜΕ
|REUTERS/Hannah McKay

«Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών» λέει υπουργός του Τζόνσον για τα θύματα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 12:14

H Βρετανία πλησιάζει τους 100.000 νεκρούς από τον κορονοϊό. Είναι τραγικό, λέει η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Αλλά «δεν είναι ώρα» να αναζητηθούν οι πιθανές ευθύνες της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη Βρετανία ανέρχεται σε 91.470 –ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επικρίθηκε ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στην κρίση, όπως και για ανεπαρκή εφοδιασμό με προστατευτικό εξοπλισμό και για αδέξιο χειρισμό του συστήματος διαγνωστικών τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινήθηκε γρήγορα για τη διάθεση εμβολίου κατά της Covid-19.

«Κάθε θάνατος είναι πολύ τραγικός», δήλωσε η Πατέλ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο απολογισμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλος. «Δεν οφείλεται σε έναν μόνον παράγοντα το ότι έχουμε ένα τέτοιο φρικτό και τραγικό ποσοστό θανάτων», σημείωσε.

«Δεν πιστεύω ότι είναι ώρα να συζητάμε για κακή διαχείριση», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για το αν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε καλά την κρίση.

Όταν της ασκήθηκε πίεση σε σύγκριση με διεθνείς απολογισμούς νεκρών, η Πατέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν είναι συγκρίσιμα».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη αύξηση ρεκόρ στους θανάτους από την Covid-19 στη Βρετανία, όπου 1.610 άνθρωποι πέθαναν σε διάστημα 28 ημερών, αφότου διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Αυτήν τη στιγμή 37.946 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα με Covid-19, εκ των οποίων οι 3.916 στην Εντατική. Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει ήδη 4,27 εκατομμύρια ανθρώπους με την πρώτη δόση του εμβολίου, με τον αριθμό αυτόν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Ο απολογισμός των νεκρών και το επίπεδο των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της COVID-19 δείχνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για εικασίες όσον αφορά το πότε μπορεί να αρθεί ή να χαλαρώσει το lockdown που έχει επιβληθεί, σημείωσε επίσης η Πατέλ.

«Ακόμη βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε στο Sky. «Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας».