271
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» και το ραντεβού με τον Μαργαρίτη Σχοινά | Reuters

Στις Bρυξέλλες ο Τσαβούσογλου – Συνάντηση με Μαργαρίτη Σχοινά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 11:50
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» και το ραντεβού με τον Μαργαρίτη Σχοινά
|Reuters

Στις Bρυξέλλες ο Τσαβούσογλου – Συνάντηση με Μαργαρίτη Σχοινά

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 11:50

Στις Βρυξέλλες αναμένεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Ολιβερ Βάρχεϊ.

Ολες οι συναντήσεις θα γίνουν την Πέμπτη. Η ατζέντα τού τετ α τετ Τσαβούσογλου – Σχοινά θα περιλαμβάνει το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, καθώς επίσης το ευρύτερο πλαίσιο της επανεκκίνησης των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις προϋποθέσεις για την επίτευξή της.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες έρχεται παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας την Δευτέρα και ενώ στη γείτονα μαίνονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Δένδια σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ΝΜ και ανατολικά της Κρήτης.

Στον τουρκικό Τύπο οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζονται «σκάνδαλο» και «πρόκληση», ενώ υπενθυμίζεται το γνωστό casus belli σε περίπτωση που επιχειρηθεί επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Προκλητική προσέγγιση από την Ελλάδα! Η Τουρκία θυμίζει το casus belli», γράφει η Μilliyet, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις Δένδια υπονομεύουν τις διερευνητικές πριν καν αυτές ξαναρχίσουν.

«Η απόφαση της Ελλάδας ξεκινά πόλεμο», «βροντοφωνάζει» η Yeniçağ που προβάλλει ιδιαίτερα την αναφορά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην επικείμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ανατολικά της Κρήτης .

«Αιτία πολέμου. Ακραία κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, λίγο πριν από τις συνομιλίες» είναι ο τίτλος της Takvim, με αναφορά στις δηλώσεις Δένδια για τα χωρικά ύδατα και την ελληνική μειονότητα σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...