566
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους οπαδούς του σε συγκέντρωση στην Αϊόβα | REUTERS/Carlos Barria

Τραμπ: Οι γιατροί βγάζουν χρήματα αν πουν ψέματα για θανάτους από κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 08:04
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους οπαδούς του σε συγκέντρωση στην Αϊόβα
|REUTERS/Carlos Barria

Τραμπ: Οι γιατροί βγάζουν χρήματα αν πουν ψέματα για θανάτους από κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2020, 08:04

Θεωρίες που δεν θα περίμενε κάποιος να ακούσει από πρόεδρο των ΗΠΑ –τουλάχιστον από πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από την εποχή Τραμπ– έφτασε να διακινεί ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η πανδημία του κορονοϊού κατ’ ουσίαν είναι μια υπερβολή, αν όχι «κατασκευή» των επιστημόνων.

Οντας πίσω στις δημοσκοπήσεις σε κρίσιμες πολιτείες στα μεσοδυτικά του αμερικανικού χάρτη –εκεί όπου το δεύτερο κύμα της επιδημίας έχει ήδη φτάσει, σκοτώνοντας εκατοντάδες– ο Τραμπ, μιλώντας στο Μίσιγκαν, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι γιατροί κερδίζουν περισσότερα χρήματα» όταν λένε ψέματα για τους θανάτους από κορονοϊό!

Πώς το εξήγησε αυτό ο Τραμπ;

«Στη Γερμανία, εάν είστε καρδιοπαθείς και έτοιμοι να πεθάνετε ή αν έχετε καρκίνο και πάλι είστε πριν τον θάνατο, αν κολλήσετε και κορονοϊό, ο θάνατος θα καταγραφεί ως τέτοιος. Το ιατρικό μας προσωπικό παίρνει περισσότερα λεφτά αν κάποιος πεθάνει από Covid», είπε, χωρίς φυσικά να δώσει καμία απόδειξη για όλα αυτά –μια θεωρία συνωμοσίας που είχε διακινηθεί και στις αρχές της πανδημίας, ακόμα και στη χώρα μας.

Συνέχισε μάλιστα την ομιλία του με μια ιστορία, που την είχε επαναλάβει και σε άλλη ομιλία, σύμφωνα με την οποία, όταν ένας φίλος του ζήτησε να κατονομάσει κάποιον πιο διάσημο από εκείνον, ο Τραμπ απάντησε «ο Ιησούς Χριστός».

Πολλοί ειδικοί, μεταξύ τους και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να υποεκτιμάται γιατί υπάρχουν και ασθενείς που πεθαίνουν στο σπίτι τους, χωρίς δηλαδή να περάσουν από το νοσοκομείο και να ταυτοποιηθούν ως θυματα της Covid-19.

Ωστόσο «θεωρίες» όπως αυτή του Τραμπ μοιάζουν περισσότερο να βγαίνουν από συνωμοσιολογικές σελίδες στο Facebook –έχουν βέβαια μια τεράστια απήχηση σε πολλούς πολίτες, από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που δεν πολυπιστεύουν στην επιστήμη.

Θα απολύσει τον Φάουτσι;

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση, στη Φλόριντα, ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι θα απολύσει τον δρα Φάουτσι, τον άνθρωπο που υπηρέτησε στο πλευρό έξι προέδρων, αλλά δεν αρέσει στον 45ο. Εδώ και εβδομάδες τον αποκαλεί «Δημοκρατικό», υπαινισσόμενος ότι η κριτική που ασκεί στα πεπραγμένα του Λευκού Οίκου απέναντι στην επιδημία έχει πολιτικά ελατήρια. Και την Κυριακή, όταν το πλήθος στη Φλόριντα (κανείς τους φυσικά δεν φορούσε μάσκα) άρχισε να του φωνάζει «Fire Fauci» (απόλυσε τον Φάουτσι), τους είπε με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Μην το πείτε παραέξω, αλλά περιμένετε λίγο μετά τις εκλογές. Ευχαριστώ για τη συμβουλή»…

Αργότερα είπε ότι ο δρ Φάουτσι είναι «καλός άνθρωπος, αλλά έχει κάνει πολλά λάθη». Δηλαδή ο επιστήμονας που ζητούσε απεγνωσμένα μέτρα για να γλιτώσουν οι ΗΠΑ τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, αλλά ο Τραμπ δεν τον άκουγε, λέγοντας ότι πρόκειται περί απλής γρίπης, «έχει κάνει λάθη», αλλά ο πρόεδρος δεν έχει κάνει…

Στις ΗΠΑ, οι νεκροί από την Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 230.000, περίπου το ένα πέμπτο των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Τα μοντέλα δείχνουν ότι φέτος ο συνολικός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ θα είναι κατά 300.000 μεγαλύτερος από τον μέσο όρο άλλων ετών, μια σαφής ένδειξη ότι όχι μόνο οι νεκροί της Covid-19 είναι όσοι καταγράφονται, αλλά και ακόμα περισσότεροι.

Αλλά ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει ότι ο κορονοϊός είναι σε αποδρομή και τελικά όλο αυτό ήταν μια υπερβολή των επιστημόνων. Προσπαθεί να φοβίσει τους ψηφοφόρους ότι αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα επιβάλλει lockdown επειδή «ακούει τους επιστήμονες», ενώ παράλληλα θα πλήξει και την πετρελαϊκή βιομηχανία. Θα καταφέρει άραγε να πείσει όσους Αμερικανούς χρειάζεται για να ανατρέψει τα εναντίον του προγνωστικά; Το ξημέρωμα της Τετάρτης θα ξέρουμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...