246
Πολίτες περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, στο Τρέντσιν της Σλοβακίας | REUTERS/Radovan Stoklasa

Η λύση της Σλοβακίας: Τεστ σε όλο τον πληθυσμό για να αποφύγει το lockdown

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 13:56
Πολίτες περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, στο Τρέντσιν της Σλοβακίας
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Η λύση της Σλοβακίας: Τεστ σε όλο τον πληθυσμό για να αποφύγει το lockdown

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 13:56

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σλοβακίας υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων για την Covid-19 το Σάββατο, πρώτη ημέρα του διήμερου προγράμματος για την εξέταση και των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με την ελπίδα ότι θα αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί αυστηρό λοκντάουν.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται τέτοιο πρόγραμμα σε χώρα αυτού του μεγέθους. Ανάλογα προγράμματα είχαμε δει πάντως σε επίπεδο μεγαλούπολης στην Κίνα, όπως στη Γουχάν που έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από της Σλοβακίας.

Την Κυριακή, ο υπουργός Αμυνας Γιάροσλαβ Ναντ ανακοίνωσε ότι χθες έκαναν το τεστ 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι. Μόλις οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι Αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνους που μολύνθηκαν στο ενδιάμεσο.

Την Κυριακή η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα μαζικά τεστ.

Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...