784
Τραμπ και Μπάιντεν σε ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού στο τελευταίο τους debate | REUTERS/Mike Segar/File Photo

Τραμπ και Μπάιντεν: Γιατί (σχεδόν) όλα θα κριθούν στην Πενσιλβάνια

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 13:09
Τραμπ και Μπάιντεν σε ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού στο τελευταίο τους debate
| REUTERS/Mike Segar/File Photo

Τραμπ και Μπάιντεν: Γιατί (σχεδόν) όλα θα κριθούν στην Πενσιλβάνια

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 13:09

Εδώ και μήνες, σε κάθε του επίσκεψη και σε κάθε του ομιλία στην Πενσιλβάνια o Τζο Μπάιντεν επαναλάμβανε από δυο και τρεις φορές ότι έχει γεννηθεί στο Σκράντον, ότι είναι δηλαδή γέννημα της πολιτείας μολονότι μεγάλωσε στο Ντέλαγουερ, όπου άλλωστε εκλεγόταν και γερουσιαστής επί τέσσερις δεκαετίες, προτού γίνει αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Γιατί αυτή η αδιάφορη επανάληψη μιας λεπτομέρειας του βιογραφικού του; Διότι την Πενσιλβάνια πρέπει να την κερδίσει στις 3 Νοεμβρίου —αν δεν τα καταφέρει έχει πρόβλημα.

Εδώ και ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ τριγυρίζει στην Πενσιλβάνια. Μόνο τη Δευτέρα έδωσε τρεις ομιλίες σε διαφορετικές πόλεις, συγκεντρώνοντας πλήθη, υποσχόμενος ότι ο κορονοϊός είναι σε αποδρομή και ότι μαζί του η ζωή και οι δουλειές των Αμερικανών θα επιστρέψουν εκεί όπου ήταν πριν την πανδημία. Την Τρίτη στην πολιτεία περιόδευσε και η Μελάνια Τραμπ. Γιατί αυτή η εμμονή με την Πενσιλβάνια, ενώ σε τόσες άλλες πολιτείες δίνεται επίσης μάχη ψήφο – ψήφο με τον Μπάιντεν (από τη Φλόριντα και το Οχάιο ως τη Βόρεια Καρολίνα και την Τζόρτζια —ναι, την Τζόρτζια); Διότι την Πενσιλβάνια οφείλει να την κερδίσει στις 3 Νοεμβρίου —αν δεν τα καταφέρει εκεί έχει ελάχιστες ελπίδες να επανεκλεγεί, ασχέτως τι θα κάνει αλλού.

Γενικά η Πενσιλβάνια θεωρείται μια Δημοκρατική πολιτεία, όπως και οι γειτονικές της όπου η εργατική τάξη είναι κυρίαρχη. Όμως το 2016, ο Τραμπ επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον, μια νίκη των Ρεπουμπλικανών που είχε να συμβεί από το 1988 και την παναμερικανική συντριβή του Μάικ Δουκάκη από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Η επικράτηση του Τραμπ ήταν μεν οριακή —κέρδισε την πολιτεία για 44.000 ψήφους διαφορά (2.970.733 έναντι 2.926.441 που ψήφισαν τη Χίλαρι)— όμως του άνοιξε τον οδικό χάρτη για την τελική νίκη. Η Χίλαρι συνειδητοποίησε την ήττα της όταν τα τηλεοπτικά δίκτυα χρωμάτισαν με κόκκινο τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα του Νέιτ Σίλβερ, αν ο Τραμπ δεν κερδίσει στην Πενσιλβάνια έχει μόλις 2% πιθανότητες να επανεκλεγεί στην προεδρία, ενώ αν ο Μπάιντεν χάσει τη συγκεκριμένη πολιτεία, βλέπει τις πιθανότητές του για να νίκη να καταρρέουν από το 87% που είναι τώρα, στο 30% —δηλαδή ο αντίπαλός του αναβαθμίζεται αυτομάτως σε φαβορί επειδή κερδίζει εκεί.

Όπως εξηγούν αναλυτές το θέμα με την Πενσιλβάνια δεν είναι μόνο οι διόλου αμελητέοι 20 εκλέκτορες που δίνει η πολιτεία (χρειάζονται τουλάχιστον 270 για τη νίκη). Είναι ότι μια νίκη εκεί για τον κάθε αντίπαλο δείχνει ορισμένα πράγματα για το τι θα κάνει σε πολιτείες με παρόμοια δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά πιο δυτικά. Η Πενσιλβάνια είναι μια από τις εμβληματικές πολιτείες της «ζώνης της σκουριάς», τις περιοχές με τα τεράστια και άλλοτε ακμαία εργοστάσια που επλήγησαν από την αποβιομηχανοποίηση. Ο Τραμπ κέρδισε το ’16, έστω και οριακά, επειδή πέρασε το μήνυμά του στους ψηφοφόρους: Make America Great Again, επιστροφή των εργοστασίων στις ΗΠΑ και απομονωτισμός από τη μία και από την άλλη άκρατη καταγγελία της παγκοσμιοποίησης την οποία απέδωσε επιτυχημένα στους Δημοκρατικούς και τη Χίλαρι. Το ίδιο κάνει και τώρα.

Το ’16, η νίκη του Τραμπ στην Πενσιλβάνια «προέβλεψε» και την επικράτησή του σε άλλες δύο παρόμοιες πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, όπου νίκησε επίσης οριακά (με 11.000 και 23.000 ψήφους διαφορά), αλλά νίκησε —ο οδικός χάρτης για τη νίκη είχε στρωθεί ως τον Λευκό Οίκο πια. Το ίδιο θέλει να κάνει και τώρα. «Αν κερδίσουμε εδώ, τελείωσε, κερδίσαμε», είπε τη Δευτέρα σε μια ομιλία του.

Αυτή τη στιγμή, βέβαια, ο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Πενσιλβάνια με έναν μέσο όρο 5,3% (ακόμα και το Fox News του έδωσε προβάδισμα 5%). Ομως και η Χίλαρι Κλίντον προηγούταν 3,7% και έχασε. Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι μεν εκτός ορίου στατιστικού λάθους, αλλά όχι και τόσο πολύ εκτός. Οι δημοσκόποι λένε ότι εφέτος έχουν λάβει έναν παράγοντα που τους ξέφυγε πριν τέσσερα χρόνια: την παράμετρο της εκπαίδευσης. Το 2016 έβρισκαν στο δείγμα τις φυλετικές αναλογίες —η Πενσιλβάνια είναι μια από τις πιο πολυφυλετικές πολιτείες των ΗΠΑ—, αλλά αγνόησαν τα στοιχεία της μόρφωσης. Ετσι δεν «μέτρησαν» τους λευκούς χωρίς πτυχίο (non college whites) που ψήφισαν μαζικά υπέρ του Τραμπ. Αλλά και πάλι υπάρχει ο φόβος ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ κάνουν και τώρα «αντάρτικο» και απαντούν άλλ’ αντ’ άλλων στις δημοσκοπήσεις.

Η Πενσιλβάνια πάλι, μοιάζει με το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, αλλά όχι και τόσο. Είναι κάπως λιγότερο Δημοκρατική και περισσότερο πολυφυλετική. Ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει την Πενσιλβάνια —όπου έχουν ξεσπάσει, στην Φιλαδέλφεια επεισόδια και λεηλασίες για τον φόνο ενός ακόμη Αφροαμερικανού από αστυνομικό— αλλά να κερδίσει το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, όπου προηγείται με 7,1% και 8,3% αντίστοιχα. Όμως τότε θα πρέπει να κερδίσει και κάποια άλλη πολιτεία, τη Βόρεια Καρολίνα ή τη Φλόριντα όπου έχει μεν ένα προβάδισμα στο 2% αλλά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Και όπως είπαμε οι δημοσκοπήσεις είναι μεν καλύτερα δουλεμένες εφέτος, αλλά με τον Τραμπ και τους ψηφοφόρους του ποτέ δεν ξέρεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...