373
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπίλ ντε Μπλάζιο, τρώγοντας ένα κομμάτι πίτσα, στέκεται σε μια μεγάλη ουρά για να ψηφίσει | REUTERS/Mike Segar

Μήνυμα στον Τραμπ η πρωτοφανής συμμετοχή στην πρόωρη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 12:03
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπίλ ντε Μπλάζιο, τρώγοντας ένα κομμάτι πίτσα, στέκεται σε μια μεγάλη ουρά για να ψηφίσει
|REUTERS/Mike Segar

Μήνυμα στον Τραμπ η πρωτοφανής συμμετοχή στην πρόωρη ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 12:03

Απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς επικαλείτο ο Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας με την επιστολική ψήφο δίνουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, επιλέγοντας να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο ή αυτοπροσώπως και πρόωρα για την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και προοιωνίζονται συμμετοχή σε επίπεδα-ρεκόρ για την εκλογική διαδικασία.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει πως η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει το 50% του συνόλου των ψήφων οι οποίες είχαν καταμετρηθεί στις εκλογές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα από το U.S. Elections Project.

Το 2016 οι πρόωρες ψήφοι ήταν 47 εκατ. ως την ημέρα των εκλογών.

Ο φετινός αριθμός, ο οποίος δείχνει ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπορεί να καταγραφεί το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, είναι ένδειξη έντονου ενδιαφέροντος στην φετινή εκλογική μάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον σηματοδοτεί την βούληση των ψηφοφόρων να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στην Covid-19 την ώρα που η επιδημία εντείνεται εκ νέου καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ωστόσο, όσο και αν τηρούνται τα πρωτόκολλα, οι ουρές και η πολύωρη αναμονή στα εκλογικά κέντρα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας λόγω της υποστήριξης που έχουν εκφράσει στην επιστολική ψήφο.

Και οι Ρεπουμπλικανοί ακολουθούσαν αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας, ωστόσο φέτος τον αποφεύγουν λόγω των επανειλημμένων και αστήρικτων επιθέσεων που έχει δεχθεί από τον Τραμπ, ο οποίος δηλώνει ότι το σύστημα αυτό είναι επιρρεπές σε ευρεία νοθεία.

Συνολικά οι Δημοκρατικοί διατηρούν ένα πλεονέκτημα σχεδόν 2 προς 1 όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσφεύγουν στην πρόωρη ψηφοφορία, είτε με επιστολική ψήφο είτε δια ζώσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι μείωσαν τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες ψηφίζοντας δια ζώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων στην πρόωρη ψηφοφορία ώθησε τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που διαχειρίζεται το U.S. Elections Project, να προβλέψει ότι η συμμετοχή στις εκλογές φέτος θα ανέλθει στον αριθμό ρεκόρ των περίπου 150 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 65% αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό θα είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1908.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...