541
Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κρατά πανό στην κεντρική πλατεία του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, κατά το στήσιμο του συνεδρίου | REUTERS/Eduardo Munoz

Κλίβελαντ: Το συνέδριο για το χρίσμα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2016, 14:37
Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κρατά πανό στην κεντρική πλατεία του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, κατά το στήσιμο του συνεδρίου
|REUTERS/Eduardo Munoz

Κλίβελαντ: Το συνέδριο για το χρίσμα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2016, 14:37

Οι δημοσιογράφοι τον είχαν υποτιμήσει και δεν περίμεναν ότι θα είναι ο τελικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για πρόεδρος των ΗΠΑ. Τους διέψευσε πανηγυρικά. Επειτα από πολυσυζητημένες τηλεοπτικές μονομαχίες και δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, οι Ρεπουμπλικάνοι καταλήγουν στον… εκλεκτό τους.

Τη Δευτέρα αρχίζει το τετραήμερο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να δοθεί και επισήμως το χρίσμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Στον απόηχο των θανατηφόρων επιθέσεων κατά των αστυνομικών, με τελευταία εκείνη στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα την Κυριακή, οι φυλετικές διακρίσεις μάλλον θα είναι «σημείο ανάφλεξης» για τον λόγο του. Στοιχείο καθόλου πρωτότυπο, καθώς συχνά-πυκνά η ρητορική του έχει τροφοδοτήσει φυλετικές εντάσεις.

Το χρίσμα θα δοθεί την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για το πώς θα δομήσει την ομιλία του και πώς ο – κατά γενική ομολογία – ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Ηδη η αστυνομία του Κλίβελαντ, σε ανακοίνωσή της, έχει τονίσει πως τα πράγματα «δεν θα είναι τόσο εύκολα», καθώς αναμένονται διαδηλώσεις έξω από το κτίριο του συνεδρίου κατά του μισογυνισμού, της ξενοφοβίας…

Μετά το συμβάν στη Λουιζιάνα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αξίωσε επιβολή του «νόμου και της τάξης» στη χώρα. «Θρηνούμε για τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στο Μπατόν Ρουζ. Πόσα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πολίτες πρέπει να χάσουν την ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης ηγεσίας στην χώρα μας;», ήταν το σχόλιό του στο Facebook.

Η αμφιλεγόμενη ρητορική του Τραμπ, σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, έχει χαρακτηριστεί ως απροκάλυπτα ρατσιστική. Το μόνο βέβαιο είναι πως εγείρει πάθη: τόσο εκείνο των ρατσιστικών ομάδων, που σπεύδουν να τον υπερασπιστούν, όσο και την οργή από την πλευρά των κινημάτων για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών.

Οι νέοι «Μαύροι Πάνθηρες» έχουν ήδη φτάσει στο Κλίβελαντ για να διαμαρτυρηθούν για το χρίσμα. «Η ρατσιστική ρητορική του Τραμπ ωθεί τους αστυνομικούς να σκοτώνουν ολοένα περισσότερους από εμάς», δηλώνει ένας από τους εκπροσώπους τους, ενώ εκτιμούν πως με τον μεγιστάνα στον Λευκό Οίκο τα κρούσματα αστυνομικής βίας θα αυξηθούν.

A police officer leans against a sign along a downtown street during a march by various groups, including "Black Lives Matter" and "Shut Down Trump and the RNC". REUTERS/Lucas Jackson
Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει (REUTERS/Lucas Jackson)

Από την αντίπερα όχθη, οι ομάδες των ρατσιστών επίσης οργανώνονται, αξιοποιώντας το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα, στήνοντας πορείες υπεράσπισης του Τραμπ στο συνέδριο, κάτι που δημιουργεί στις αρχές την πόλης φόβο για συγκρούσεις.

Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη το 2008, πολλοί έκαναν λόγο για μια «μετα-φυλετική Αμερική». Ωστόσο οι εντάσεις, που διατρέχουν όλη την πρόσφατη ιστορία της χώρας, συνέχισαν να φουντώνουν, ενώ είναι αρκετά συχνές οι δολοφονίες αφροαμερικανών, που μεταδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατη έρευνα της Wasington Post διαπίστωσε ότι οι αφροαμερικανοί έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πυροβοληθούν από αστυνομικούς. Η ανησυχία για τις φυλετικές σχέσεις στη χώρα βαθαίνει, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν τέλος, και, σύμφωνα με μία της τελευταίας εβδομάδας, το 80% των Αμερικανών υποστηρίζει πως το ζήτημα θα πρέπει να είναι μείζονος ενδιαφέροντος για τον επόμενο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Wasington Post και του ABC News, το 63% πιστεύει πως οι φυλετικές διακρίσεις είναι σε πολύ άσχημη φάση, ενώ το 55% περιμένει τα πράγματα σύντομα να… χειροτερεύσουν αισθητά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...