356
Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί προσάγονται στον Αρειο Πάγο, τον Ιανουάριο του 2017 | Intimenews

Ο Ερντογάν επικήρυξε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 10:00
Οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί προσάγονται στον Αρειο Πάγο, τον Ιανουάριο του 2017
|Intimenews

Ο Ερντογάν επικήρυξε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα!

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 10:00

Την ημέρα της ιστορικής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα –η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και 11 χρόνια– η κυβέρνηση Ερντογάν διάλεξε για να επικηρύξει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εδώ και δυόμιση χρόνια σε δύσκολη θέση.

Οι Οκτώ είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και τότε ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο η έκδοσή τους στην Τουρκία απαγορεύτηκε από τον Αρειο Πάγο και παρά τις ενστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Αγκυρα ενέταξε τους «οκτώ» στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο μεταξύ, χθες, η εφημερίδα Hurriyet, σε άρθρο της ανέφερε ότι η Τουρκία είναι «σχεδόν σίγουρη» πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι μπορούσε και «προσπάθησε σκληρά», ώστε οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που το καλοκαίρι του 2016 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, να επιστραφούν στην Αγκυρα.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης και για τους φυγάδες τούρκους στρατιώτες στους οποίους δόθηκε άσυλο, παρά το ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν σχεδόν σίγουρη πως ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει», έγραφε ο αρθρογράφος Σερκάν Ντερμιτάς.

Κουμουτσάκος: «Τεράστια εθνική ευθύνη της κυβέρνησης»

Αυτή η εξέλιξη, λίγες ώρες προτού καταφθάσει στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός, έφερε μια πρώτη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σχολίασε:

«Μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.

Επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.

Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...