904
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα σε τετ-α-τετ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015 | Intimenews

Ντοκιμαντέρ του ΒΒC αποκαλύπτει: η Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:14
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα σε τετ-α-τετ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015
|Intimenews

Ντοκιμαντέρ του ΒΒC αποκαλύπτει: η Μέρκελ ήταν έτοιμη για Grexit το 2015

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 09:14

Το παρασκήνιο των δραματικών διαπραγματεύσεων του 2015 και της στάσης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης φωτίζει ντοκιμαντέρ του BBC για την κρίση του ευρώ.

Το «Going for Broke» («Πηγαίνοντας προς τη χρεοκοπία»), που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το βρετανικό δίκτυο, αποκαλύπτει ότι η καγκελάριος ήταν έτοιμη για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, της Συνόδου που κατέληξε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας σε συμφωνία.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει από το 2009 και εξετάζει καταρχάς την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής στην Ελλάδα. Καθώς το ευρώ αντιμετώπιζε προβλήματα, το Grexit ήταν ορατό ενδεχόμενο, αναφέρει. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί στο ντοκιμαντέρ: «Προσπαθούσαμε να σώσουμε μια Ευρώπη στην άκρη ενός γκρεμού».

Η Μέρκελ εμφανίζεται ακόμη να έρχεται από νωρίς σε σύγκρουση με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα. Ένα άλλο μέτωπο –και μάλιστα έντονο – που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ είναι αυτό μεταξύ του Σαρκοζί και του τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει τη διάσωση της Ελλάδας.

Τι έγινε στη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου 2015

O Φρανσουα Ολάντ μιλά στο ντοκιμαντέρ για την πολυσυζητημένη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής.  Οπως δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, η Μέρκελ ήταν απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι και ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.

Από την πλευρά του, ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει πώς ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της Συνόδου Κορυφής στράφηκαν κατά του ελληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως ήταν «ψεύτες» ενώπιον του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Ενας άλλος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέει ότι στις 4:30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως επιτεύχθηκε συμφωνία. «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

«Η Μέρκελ είπε αποκλείεται. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», περιγράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μια γλαφυρή περιγραφή δίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Τα ξημερώματα τον ξύπνησε στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ όπου είχε αποκοιμηθεί ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο”, μου λέει, “είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Μέρκελ διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”».

Ο Ολάντ συνεχίζει λέγοντας: «Η κυρία Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας γίνει».

Ο Ρέντσι προσθέτει ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος «δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της ανταπάντησε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Ανγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το 1/4 των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Το BBC επέλεξε στο σημείο αυτό απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».

Για την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, για μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ντόναλντ Τουσκ σχολιάζει: «Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός».

Ανγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ: Τρεις πρωταγωνιστές της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015 (EPA/OLIVIER HOSLET)
Οι διάλογοι για το δημοψήφισμα

Στο ντοκιμαντέρ μεταφέρονται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές οι διάλογοι μετά από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα και οι αρνητικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις τους.

«Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματα βαθιά στα σκ…ά‘», λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;»

Σε άλλο σημείο ο Ολάντ μιλά για το τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα. Η Μέρκελ, διηγείται ο Φρανσουά Ολάντ, ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της ΕΕ υπήρξε σιωπή.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται τέλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης που αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...