513
Φωτογραφία από αέρος ενός μέρους του παγετώνα Thwaites ο οποίο όπως φαίνεται βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών |

Γιγάντια τρύπα εντοπίστηκε μέσα σε παγετώνα της Ανταρκτικής

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 18:45
Φωτογραφία από αέρος ενός μέρους του παγετώνα Thwaites ο οποίο όπως φαίνεται βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών
|

Γιγάντια τρύπα εντοπίστηκε μέσα σε παγετώνα της Ανταρκτικής

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 18:45

Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό ενός τεράστιου και κρίσιμου για την Ανταρκτική και τον πλανήτη παγετώνα και τον… κατασπαράσσουν. Ερευνητές εντόπισαν μια τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί μέσα στον παγετώνα Thwaites και σπεύδουν εκεί για να δουν τι συμβαίνει.

Η Ανταρκτική είναι δεδομένα ένα εντελώς αφιλόξενο για τον άνθρωπο μέρος. Ομως τις τελευταίες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει την παγωμένη ήπειρο της Γης να υποφέρει. Εχει καταγραφεί απώλεια τρισεκατομμυρίων τόνων πάγων η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

H προσοχή των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί στους μεγαλύτερους σε μέγεθος παγετώνες της Ανταρκτικής. Γίνονται συνεχείς μελέτες και έρευνες για το αν και σε τι ποσοστό λιώνουν. Ενας εξ αυτών είναι παγετώνας Thwaites στην δυτική πλευρά της Ανταρκτικής. Πρόκειται για ένα γιγάντιο απομονωμένο παγετώνα που λειτουργεί μάλιστα ως ανάχωμα για τεράστιες μάζες πάγου πίσω από αυτόν και τελικά αν καταρρεύσει και λιώσει εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να ανέβει σχεδόν ένα μέτρο! Φυσικά αν η πρόβλεψη αυτή είναι σωστή τότε η κατάρρευση του συγκεκριμένου παγετώνα θα έχει τρομερές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα sciencealert ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο εσωτερικό του παγετώνα Thwaites έχει δημιουργηθεί μια γιγάντια τρύπα. Μέχρι στιγμής η τρύπα έχει ύψος 300 μέτρων και οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το κομμάτι που λείπει αντιστοιχεί σε 14 δισ. τόνους πάγου. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι επιστήμονες που μελετούν αυτή την τρύπα εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία.

«Υποπτευόμασταν εδώ και πολλά χρόνια ότι ο παγετώνας Thwaites είχε αποσταθεροποιηθεί και δεν στεκόταν σταθερά στο έδαφος στο οποίο πατάει. Χάρις στην νέα γενιά δορυφόρων μπορούμε πλέον να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις στον παγετώνα» δηλώνει ο Ερίκ Ρινό, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (το περίφημο Jet Propulsion Laboratory) ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των επιστημόνων που ανακάλυψε την τρύπα. Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αφού μελέτησαν μια σειρά από δεδομένα άλλων ερευνών στον παγετώνα και τα συνέκριναν με τα δεδομένα που προέκυψαν από την χρήση ειδικών οργάνων (ραντάρ) που «βλέπουν» μέσα στους πάγους. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τρύπα που σχηματίστηκε μέσα στον παγετώνα είναι μια μόνο από τις πολλές «ζημιές» που έχουν προκληθεί σε αυτόν.

Ο παγετώνας Thwaites κινδυνεύει σύντομα να εξαφανιστεί από τον χάρτη της Ανταρκτικής αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι λιώνει με ταχείς ρυθμούς

Η μελέτη της τρύπας ανάμεσα στα άλλα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς αλληλεπιδρούν ο πάγος με το νερό στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Ανταρκτική. «Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους μηχανισμούς κατάρρευσης των παγετώνων και τρόπους με τους οποίους λιώνουν οι πάγοι. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η εισροή νερού κάτω από τους παγετώνες προκαλεί το λιώσιμο των πάγων και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό» αναφέρει Πιέτρο Μιλίλο επιστήμονας του JPL και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε την τρύπα.

Η ανακάλυψη της τρύπας έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα και βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη προσπάθειες για να οργανωθεί μια αποστολή που θα ερευνήσει λεπτομερώς το τι συμβαίνει στον παγετώνα Thwaites.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...