408
Προβόπουλος και Μέρκελ τα είπαν σε δείπνο στο Βερολίνο το 2016 | SOOC/CreativeProtagon

Το μυστικό δείπνο Προβόπουλου – Μέρκελ: «Ηταν πικραμένη που οι Ελληνες την κακολογούσαν»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 10:26
Προβόπουλος και Μέρκελ τα είπαν σε δείπνο στο Βερολίνο το 2016
|SOOC/CreativeProtagon

Το μυστικό δείπνο Προβόπουλου – Μέρκελ: «Ηταν πικραμένη που οι Ελληνες την κακολογούσαν»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 10:26

Το ότι η διάσωση της Ελλάδας υπήρξε μια υπόθεση πολύ προσωπική για την Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος αποκάλυψε μια άγνωστη συνάντηση που είχε σε ένα κλειστό δείπνο με την γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο το 2016.

Μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Τέτοιοι είναι» με τους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο, ο κ. Προβόπουλος απέφυγε μεν να δώσει λεπτομέρειες για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι ωρών που κράτησε το δείπνο των πέντε ζευγαριών σε φιλικό σπίτι, επέμεινε όμως ότι ο ρόλος της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν σημαντικός ως προς τη διάσωση της χώρας, τουλάχιστον σε δύο με τρεις περιπτώσεις. 

«Ζήτησε τη γνώμη μου» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι «γνώριζε τα πάντα, έδειχνε πως έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα».

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η τύχη της χώρας «αν δεν ήταν (η Μέρκελ) στο τιμόνι» υποστηρίζοντας πως η αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή αποτελεί «αρνητική εξέλιξη».

Είπε μάλιστα ότι πληροφορήθηκε από τον οικοδεσπότη του δείπνου ότι η κυρία Μέρκελ έβγαζε κάποια πικρία διότι οι Ελληνες την κακολογούν αν και έχει βοηθήσει σημαντικά.

Κατά τα άλλα, οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Προβόπουλος στις ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της Οικονομίας δείχνουν πως οι εξελίξεις δεν είναι δεδομένες και σίγουρα δεν μπορούν να προκαθοριστούν αφού βασίζονται σε συνδυασμό σειράς γεγονότων.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, είναι εφικτή μια «έκρηξη των επενδύσεων» που θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας για διάστημα από δύο έως τέσσερα χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αποφεύγονται οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε μια εξίσου με τη σημερινή ή ακόμη και αυτή των προηγούμενων χρόνων, κατάσταση είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και αυξημένος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν προχωρούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν βασικό παράγοντα να παραμείνει η χώρα σε μια αναπτυξιακή πορεία.

«Αν δεν δείξουμε σοβαρότητα, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις πραγματικές τότε υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν να μας δανείζουν στο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα κατέβουμε και από το ευρωπαϊκό όχημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η χώρα όπως ανέφερε χρειάζεται οικονομική αλλαγή. «Το σημερινό πλαίσιο δεν μας δίνει απαιτούμενη ώθηση» είπε τονίζοντας ότι πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει το κράτος να σταματήσει η γραφειοκρατία προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση μιας επένδυσης.

Παράλληλα έθεσε και το δημογραφικό ως βασικό παράγοντα επικεντρώνοντας στην υπογεννητικότητα που τινάζει στον αέρα κάθε πρόβλεψη. Το δημογραφικό άλλωστε θεωρείται βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των οικονομικών συνθηκών μιας χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...