310
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Ταφτς | @lenaargiri/Twitter

Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: Εχουμε το δικαίωμα veto για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 08:27
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Ταφτς
|@lenaargiri/Twitter

Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: Εχουμε το δικαίωμα veto για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 08:27

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συνέπειες της για την Ελλάδα, αλλά και τη δική του στάση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την Πέμπτη στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Οπως επισήμανε, θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και θα επιληφθούμε όσων ζητημάτων προκύψουν, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει veto στην διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Για την προσωπική του θέση είπε ότι αισθάνεται «πολύ ήσυχος» για την θέση που πήρε σε σχέση με τη Συμφωνία «γιατί είναι μια πολύ ρεαλιστική θέση» και πρόσθεσε ότι «έχω ξεκαθαρίσει ότι πιστεύω πως δεν είναι μια καλή συμφωνία».

Μετά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών, Ελλήνων και Αμερικανών, αλλά και μελών της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία «δεν συμφωνεί, αλλά θα σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών» και πως «θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε πώς θα διαχειριστούμε όσα ζητήματα προκύψουν κατά την διάρκεια της εφαρμογής της Συμφωνίας». Ακόμη, τόνισε πως η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα άσκησης veto κατά την διαδικασία, «εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται πάντα το διεθνές δίκαιο, ακόμα και όταν δεν τη συμφέρει, και σε αυτό είναι που διαφέρει από την Τουρκία, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα είναι πολύ αυστηρή με τον βόρειο γείτονα της σε ό,τι αφορά την είσοδο του στην ΕΕ. Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στο Μακεδονικό καθώς πήγε στις Πρέσπες χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κοινοβουλίου.

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα είναι ανεξάρτητο αλλά θα έχει άμεση επαφή με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι χρήσιμο τόσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των ζητημάτων ασφαλείας, αλλά θα δίνει επίσης και μια συνέχεια την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...