325
Δορυφορική εικόνα του παγόβουνου A-76A, που καταγράφηκε στις 31 Οκτωβρίου | Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης οδηγείται στον… Αδη

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 20:14
Δορυφορική εικόνα του παγόβουνου A-76A, που καταγράφηκε στις 31 Οκτωβρίου
|Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory

Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης οδηγείται στον… Αδη

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 20:14

Τον Μάϊο του 2021, ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Ronne, στη Δυτική Ανταρκτική. Το παγόβουνο, που έλαβε την κωδική ονομασία Α-76, είχε μήκος 170 χλμ. και πλάτος 25 χλμ. και ήταν το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Στην πορεία του, έσπασε σε τρία κομμάτια, με το μεγαλύτερο να ονομάζεται Α-76Α και να έχει μήκος 135 χλμ. και πλάτος 26 χλμ., παίρνοντας έτσι αυτό την πρωτοκαθεδρία στη λίστα των μεγαλύτερων παγόβουνων παγκοσμίως.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science, το α-76Α έχει πάρει πορεία προς το Πέρασμα του Ντρέικ, που θεωρείται νεκροταφείο παγόβουνων.

Χάρτης με το σημείο στο οποίο βρισκόταν στις 31 Οκτωβρίου το παγόβουνο A-76A. (NASA/MODIS)

Ο Πορθμός ή Πέρασμα του Ντρέικ  βρίσκεται μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής. Συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού (Θάλασσα της Σκωτίας) με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον Νότιο ωκεανό. Ο πορθμός πήρε το όνομά του από τον Βρετανό κουρσάρο του 16ου αιώνα Φράνσις Ντρέικ, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου τον Σεπτέμβριο του 1578.

Οταν τα παγόβουνα εισέρχονται στο Πέρασμα του Ντρέικ, έρχονται αντιμέτωπα με τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα, τα οποία τα στέλνουν αρχικά προς ανατολικά και στη συνέχεια προς βορειότερα σημεία, όπου τα νερά είναι πιο θερμά, με αποτέλεσμα τα παγόβουνα να λιώνουν.

Μέχρι στιγμής, από τη στιγμή της αποκόλλησής του από την Ανταρκτική, το A-76A έχει διανύσει περίπου 2.000 χλμ. μέσα στη θάλασσα και δεν έχει μικρύνει σχεδόν καθόλου, δεν δείχνει δηλαδή εμφανή σημάδια τήξης. Το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ αναφέρει ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις δορυφορικές παρατηρήσεις του περασμένου Ιουνίου, το A-76A εξακολουθεί να έχει το ίδιο ακριβώς μέγεθος που είχε όταν διασπάστηκε από το μητρικό παγόβουνο. Παρουσιάζει, κατά συνέπεια, μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον το πότε και πώς θα λιώσει αυτό το γιγάντιο κομμάτι πάγου, μεγέθους περίπου 3.000 τετραγωνικών χλμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...