396
Το James Webb μελέτησε τον εικονιζόμενο εξωπλανήτη TRAPPIST-1b και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες του δεν είναι φιλικές για την ανάπτυξη ζωής | NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI); Science: Thomas Greene (NASA Ames), Taylor Bell (BAERI), Elsa Ducrot (CEA), Pierre-Olivier Lagage (CEA)

Το James Webb «ακτινογράφησε» εξωπλανήτη ίσου μεγέθους με τη Γη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 10:50
Το James Webb μελέτησε τον εικονιζόμενο εξωπλανήτη TRAPPIST-1b και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες του δεν είναι φιλικές για την ανάπτυξη ζωής
|NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI); Science: Thomas Greene (NASA Ames), Taylor Bell (BAERI), Elsa Ducrot (CEA), Pierre-Olivier Lagage (CEA)

Το James Webb «ακτινογράφησε» εξωπλανήτη ίσου μεγέθους με τη Γη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 10:50

Πριν από επτά χρόνια ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός πλανήτη που κινούνταν σε τροχιά γύρω από το άστρο TRAPPIST-1, σε απόσταση 39 ετών φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης έλαβε την ονομασία TRAPPIST-1b και οι αστρονόμοι εστίασαν αμέσως στο νέο αστρικό σύστημα που είχε ανακαλυφθεί, εντοπίζοντας τα επόμενα χρόνια άλλους έξι πλανήτες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον πλανητικό σύστημα που έχει ανακαλυφθεί μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, όχι μόνο λόγω του μεγάλο αριθμού πλανητών που υπάρχουν σε αυτό, αλλά επειδή στο σύνολό τους οι συγκεκριμένοι πλανήτες έχουν μέγεθος και χαρακτηριστικά (π.χ. σύσταση) παρόμοια με εκείνα της Γης, ενώ τρεις εξ αυτών βρίσκονται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου. Είναι, δηλαδή, σε απόσταση τέτοια από το άστρο τους, ώστε οι συνθήκες που αναπτύσσονται σε αυτούς πιθανόν να ευνοούν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και γενικότερα στην ανάπτυξη συνθηκών φιλικών για την παρουσία ζωής.

Ο TRAPPIST-1b έχει μέγεθος (μάζα, ακτίνα) σχεδόν πανομοιότυπο με της Γης, είναι όμως ο πιο κοντινός στο άστρο του συστήματος πλανήτης, οπότε ήταν εξαρχής δεδομένο, σχεδόν, ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν θα είναι απαγορευτικές για την παρουσία ζωής.

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα έναν πίνακα με αναλύσεις του TRAPPIST-1b και συγκριτικά στοιχεία με τους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. (NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI). Science: Thomas Greene (NASA Ames), Taylor Bell (BAERI), Elsa Ducrot (CEA), Pierre-Olivier Lagage (CEA)

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, σε δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε στον TRAPPIST-1b. Πρόκειται για ανάλυση της ατμόσφαιρας και των συνθηκών που επικρατούν στον εξωπλανήτη. Το James Webb, ανάμεσα στα άλλα, εντόπισε και ανέλυσε το φως που εκπέμπει ο εξωπλανήτης. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται και αναλύεται το φως ενός εξωπλανήτη.

Το James Webb διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή στην πλευρά που βλέπει το άστρο κατά την τροχιακή του κίνηση, είναι πέριξ των 230 βαθμών Κελσίου. Το τηλεσκόπιο δεν εντόπισε ίχνη ατμόσφαιρας στον πλανήτη, γεγονός που, σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία του, καθιστά απαγορευτική την παρουσία ζωής, έτσι τουλάχιστον όπως εμείς τη γνωρίζουμε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια λεπτομερή μελέτη και των υπόλοιπων πλανητών του συστήματος TRAPPIST-1, ενώ η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει το επίτευγμα αυτό ως μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στην αστρονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...