1070
H διαδικασία κατάθεσης των φακέλων ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΣΡ | ΙΝΤΙΜΕnews

Με την «Τηλεοπτική Ελληνική» έκλεισε ο κύκλος των «μνηστήρων» για τις τηλεοπτικές άδειες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2018, 15:12
H διαδικασία κατάθεσης των φακέλων ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΣΡ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Με την «Τηλεοπτική Ελληνική» έκλεισε ο κύκλος των «μνηστήρων» για τις τηλεοπτικές άδειες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2018, 15:12

Η προθεσμία από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εξέπνευσε στις 15.00 και τελικά φάκελο κατέθεσαν ο ΣΚΑΪ (πρώτος την Τρίτη), Star (Νέα Τηλεόραση Α.Ε), Alpha (Alpha  Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ), AΝΤ1 (ΑΝΤΕΝΝΑ  TV ΑΕ),  Εpsilon TV (Ιβάν Σαββίδης) και η εταιρεία «Τηλεοπτική Ελληνική», με εκπρόσωπο του επιχειρηματικού σχήματος υπό τον Φίλιππο Βρυώνη, τον δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι για τη διεκδίκηση μία εκ των επτά αδειών θα κινείτο και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, χωρίς να επιβεβαιωθεί τελικά κάτι τέτοιο.

Λίγο μετά τις 16.00, εκδόθηκε από το ΕΣΡ και η επίσημη ανακοίνωση με τις έξι υποψήφιες εταιρείες. Όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η άδεια που έμεινε χωρίς διεκδικητή, θα επαναπροκηρυχθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης, αν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τον Ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 4496/2017:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο.».

Βαρδινογιάννης: «Ρωτήστε και τον Μαρινάκη για το Μega»

Το γεγονός ότι μία από τις επτά άδειες έμεινε χωρίς διεκδικητή, ίσως και να αφήνει μία τελευταία ελπίδα για το Mega. Kαι αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να προκηρυχθεί εκ νέου ή και να υπαχθεί στις θεματικές εθνικής εμβέλειας, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τη διεκδικήσει η Τηλέτυπος ΑΕ.

Σύμφωνα με το aixmi.gr, συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Mega είχε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή φακέλων όσων θέλουν να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια.

Ο μεγαλομέτοχος του σταθμού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισαν να μην κατέβουν στον διαγωνισμό, προτάσσοντας το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή που του απηύθυναν και με την οποία ζητούσαν να μάθουν:

-Πρώτον, αν η Ανεξάρτητη Αρχή θεωρούσε αποδεκτό να αφομοιώσει την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (ιδιοκτήτρια σήμερα του καναλιού), η εταιρεία η οποία θα διεκδικούσε και θα κέρδιζε την τηλεοπτική άδεια, για λογαριασμό της.

-Δεύτερον, αν η Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλιζε την εκπομπή προγράμματος από το Mega τους επόμενους μήνες (έως ότου συγχωνευτούν οι δύο εταιρείες) ή θα έριχνε «μαύρο» στην οθόνη στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Βαρδινογιάννης σημείωσε ότι χωρίς τις δύο αυτές διασφαλίσεις δεν ήταν δυνατόν να κατέβουν στον διαγωνισμό με τον κ. Μαρινάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι μόνον 6 επιχειρηματίες κατέθεσαν φακέλους για τις άδειες, οπότε μένει μία αδιάθετη. Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να διεκδικηθεί η έβδομη άδεια, δεν δεσμεύτηκε, αλλά και δεν έδειξε να το αποκλείει εντελώς. Είπε ότι θα κάνει έναν νέο γύρο συζητήσεων, για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, και προέτρεψε τους εργαζόμενους να επιδιώξουν να συζητήσουν το θέμα και με τον άλλο μέτοχο (τον Βαγγέλη Μαρινάκη). Του απάντησαν ότι το έχουν επιχειρήσει, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό έως σήμερα να κλείσουν ραντεβού, και τους πρότεινε να το κάνουν ξανά.

Οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, στα γραφεία του σταθμού, ώστε να συντονίσουν τα βήματά τους από εδώ και πέρα.

264028

Τον «χορό των φακέλων» άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης ο γενικός διευθυντής του Star Channel, Κάρολος Αλκαλάι και δύο ώρες αργότερα έφτασαν οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού καναλιού Aplha. Στη μία μετά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΕΣΡ προσήλθε ο Στρατής Λιαρέλης με τον φάκελο του ΑΝΤ1.  Ακολούθησε η υποψηφιότητα του Εpsilon με τον φάκελο να τον καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού, Δημήτρης Δημαρέλης, και λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική.

264022264056

Για τον έλεγχο των φακέλων έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο, και δύο μέλη του ΕΣΡ.

Η διαδικασία αποσφράγισης αναμένεται να  ολοκληρωθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη. Παρόντες σε κάθε αποσφράγιση θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων.

Θα ακολουθήσει ενδελεχής έλεγχος κάθε φακέλου, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει από 1,5 έως και 3 μήνες.

Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο δέκα ημερών προκειμένου να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φακέλων εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Αποδεικνύεται, είπε, πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, εγρήγορση και ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές, όλα είναι εφικτά. Εκτίμηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής είναι ότι «πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση».

Όσο για το τι θα γίνει με την 7η άδεια, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών (δηλαδή, έλεγχος φακέλων και απόδοση αδειών σε όσους πληρούν τα κριτήρια), το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη -σε χρόνο που θα κρίνει το ίδιο.

Όπως διευκρίνισε, η προκήρυξη θα αφορά το ίδιο είδος άδειας και θα έχει την ίδια τιμή εκκίνησης, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρξει μόνο ένας ενδιαφερόμενος απάντησε πως εάν υποβάλει φάκελο μόνο ένας υποψήφιος θα πάρει την άδεια, αφού, βεβαίως, ελεγχθεί ότι ο φάκελός του είναι πλήρης. Εάν οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν φάκελο, είναι από δύο και πάνω, τότε θα προκηρυχθεί δημοπρασία.

Ερωτηθείς τέλος για τις εξελίξεις στο ΜEGA, ο κ. Παππάς αρκέστηκε να πει«ήταν μία επιχειρηματική απόφαση», για να συμπληρώσει ότι είναι κάτι που αποτελεί ασφαλώς αρνητικό τετελεσμένο για τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...