1022
Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της ιστορικής ψηφοφορίας | REUTERS

Ιστορική στιγμή: Την παραπομπή του Τραμπ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 08:03
Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της ιστορικής ψηφοφορίας
|REUTERS

Ιστορική στιγμή: Την παραπομπή του Τραμπ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2019, 08:03

Είναι μια ιστορική, κομβική στιγμή για την ιστορία των ΗΠΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4 π.μ. της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Τραμπ είναι για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο τρίτος ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη από τη Βουλή. Οι προηγούμενοι ήταν ο Αντριου Τζόνσον, το 1867 μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο και ο Μπιλ Κλίντον, το 1998, για ψευδορκία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Μόνικα Λουίνκσι. Και οι δύο αθωώθηκαν στη Γερουσία. Ο Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε παραιτηθεί από τον Λευκό Οίκο το 1974 ακριβώς για να μην παραπεμφθεί από το Κογκρέσο για το Γουότεργκεϊτ –αργότερα του απένειμε χάρη ο διάδοχός του, Τζέραλντ Φορντ.

Η δίκη του Τραμπ, υπό κανονικές συνθήκες, θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο στη Γερουσία, όμως η Νάνσι Πελόζι άφησε να εννοηθεί ότι ίσως καθυστερήσει να στείλει το κατηγορητήριο για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα στην προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κλίμα βρίσκεται στα όριά του, μια ούτως ή άλλως δύσκολη άσκηση όταν έχεις πρωταγωνιστή έναν τοξικό άνθρωπο σαν τον Τραμπ.

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν δίστασαν να παρομοιάσουν τον πρόεδρο και αρχηγό τους με τον Ιησού Χρηστό –«Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς˙ οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι», είπε ο Φρεντ Κέλερ από τη Πενσυλβάνια, ενώ ο Μπάρι Λάντερμπιλκ από τη Τζώρτζια είπε στο Κογκρέσο ότι «τουλάχιστον ο Ιησούς Χριστός είχε μια ευκαιρία απέναντι στον Πόντιο Πιλάτο»!

Ενας τρίτος, ο Μπιλ Τζόνσον από το Οχάιο κράτησε ενός λεπτού σιγή για όσους ψήφισαν τον Τραμπ το 2016. Να σημειώσουμε απλώς ότι τον ρεπουμπλικανό μεγιστάνα είχαν ψηφίσει 62.984.828 αλλά την Χίλαρι Κλίντον σχεδόν τρία εκατ. περισσότεροι, 65.853.514, αλλά ο Τραμπ εξελέγη λόγω του εκλογικού συστήματος.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας διήρκεσε 11 ώρες και 50 λεπτά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του προέδρου. Η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του Τραμπ, περί κατάχρησης εξουσίας εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει το τέλος της ιστορικής συνεδρίασης στο Κογκρέσο

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και μία αποχή.

Η Νάνσι Πελόζι στην έδρα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και ψηλά, οι πίνακες με την ψηφοφορία

Ξεκινώντας τη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι, «οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μία διαρκής απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η Πελόζι αναφερόταν στις πιέσεις του προέδρου προς τον ουκρανό ομόλογό του, να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, για διαφθορά.

Δημοκρατικοί βουλευτές αλληλοσυγχαίρονται για το αποτέλεσμα
Ο πίνακας με τις ψήφους

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο τις αμερικανικές εκλογές και την εθνική ασφάλεια.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ, σε ομιλία του στο Μίσιγκαν, στη διάρκεια της ψηφορίας, κατήγγειλε το «μίσος» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτα» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ μιλά σε συγκέντρωση στο Μίσιγκαν
Οι υποστηρικτές του Τραμπ στη συγκέντρωση

Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε στο Σώμα το αποτέλεσμα των δύο ψηφοφοριών με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Ο πρόεδρος «αυτή τη στιγμή παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη», δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε επίσης, ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία.

Η Νάνσι Πελόζι μαζί με βουλευτές των Δημοκρατικών στη συνέντευξη Τύπου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Οταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους, η Πελόζι απέφυγε να αποσαφηνίσει το πότε θα στείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ή να περιγράψει το πώς θα εκτυλισσόταν μια δίκαιη δίκη κατά την άποψή της.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να μιλήσει την Πέμπτη για το θέμα.

Η Βουλή θα ορίσει «διαχειριστές», που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει την Πέμπτη, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των Χριστουγέννων, ή στις αρχές του 2020.

Ο ΜακΚόνελ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή, Τσακ Σούμερ, έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν τις προσεχείς ημέρες.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο επικεφαλής τους, Κέβιν Μακάρθι έκανε λόγο για αυθαιρεσία από πλευράς Δημοκρατικών, τονίζοντας πως «δεν ξεπέρασαν ποτέ την ήττα του 2016» και ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι και μετά το 2020 πρόεδρος».

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Στο άρθρο 1 (κατάχρηση εξουσίας) όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά, ενώ από πλευράς Δημοκρατικών 230 ήταν τα «ναι», δύο είπαν «όχι», ενώ μία βουλευτής, η Τάλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη, ψήφισε «παρών». «Ναι» ψήφισε και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Αργότερα, η Γκάμπαρντ δήλωσε ότι έπρεπε να αποφασίσει «για το καλό της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά το άρθρο 2, από τους Δημοκρατικούς, 229 ψήφισαν «ναι», τρεις ψήφισαν «όχι» και ένας παρών. Ολοι οι Ρεπουμπλικάνοι (197) στήριξαν τον Τραμπ ψηφίζοντας «όχι», ενώ «ναι» ψήφισε και ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Για την παραπομπή του σε δίκη, χρειάζονταν πάνω από 216 ψήφοι, κάτι που οι Δημοκρατικοί πέτυχαν και στις δύο κατηγορίες.

Οι βουλευτές – κλειδιά για την ψηφοφορία και οι εκπλήξεις από τους Δημοκρατικούς

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...