765
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνέντευξη Τύπου για το νέο σύστημα εισαγωγής | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει για το νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 12:30
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνέντευξη Τύπου για το νέο σύστημα εισαγωγής
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αλλάζει για το νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 12:30

Βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση μαθημάτων και την εισαγωγή «ομάδων προσανατολισμού», αλλά και την καθιέρωση σχολών ελεύθερης πρόσβασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξή Τύπου τη Δευτέρα ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τα παιδιά που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ Λυκείου. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι αλλαγές δεν θα περάσουν χωρίς αντιδράσεις. Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την αντικατάσταση των Λατινικών με αυτό της Κοινωνιολογίας για τις Πανελλαδικές. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν θα πρέπει να ξέρουν Λατινικά οι υποψήφιοι των Νομικών Σχολών ή των σχολών Γαλλικής, Ισπανικής ή Ιταλικής (!) Φιλολογίας. Επίσης είπε ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα περιοριστεί σε μία ώρα εβδομαδιαίως.

Είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Η Γ’ Λυκείου θα είναι προπαρασκευαστική τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
  • Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες όπως σήμερα.
  • Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες)  και Θρησκευτικά (1 ώρα).
  • Η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται από την έναρξη της Γ’ Λυκείου.
  • Τα σχολεία θα χωριστούν ανά Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα  θα προκύπτει έπειτα από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.
  • Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις από τρεις που είναι σήμερα και σε κάθε μια αντιστοιχεί ένα επιστημονικό πεδίο. Η κατεύθυνση θα έχει τρία μαθήματα ενώ κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί έξι ώρες.
  • Η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών διαιρείται σε δύο Ομάδες, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας. Η πρώτη οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο.
  • Καταργούνται τα Λατινικά από εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές και αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία. Η αντικατάσταση κρίθηκε απαραίτητη αφενός γιατί από όλο το φάσμα των επιστημών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα Λατινικά αφορούσαν μόνο τα Τμήματα Φιλολογίας και αφετέρου γιατί με την εξαιρετικά περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων.
  • Τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους.
  • Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο.
  • Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται ώστε να περιλαμβάνουν και την κοινωνική διάσταση της οικονομίας όπως είπε ο υπουργός.
  • Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις: Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων ούλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημοσίων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή αλλού σχολείου.
  • Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανά εβδομάδα, μια για κάθε ένα από τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με τους μαθητές του, για συζήτηση εργασιών, επίλυση αποριών κλπ.
  • Δημιουργούνται τμήματα ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα, σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου.
Το νέο πρόγραμμα της Γ Λυκείου

Θρησκευτικά – 1 ώρα

Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία – 6 ώρες

Φυσική Αγωγή – 2 ώρες

Οι μαθητές θα επιλέγουν ένα από τα μαθήματα: Ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά), Ελεύθερο σχέδιο, Γραμμικό σχέδιο (2 ώρες)

 Ομάδες Προσανατολισμού

(6 ώρες κάθε μάθημα συν 1 ώρα ανά μάθημα σε συνεργασία με εκπαιδευτικό)

– Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (καταργούνται τα Λατινικά)

– Θετικών σπουδών: Φυσική, Χημεία,  Μαθηματικά

– Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία

– Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον και Οικονομία

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...