502
Ο Σπύρος Βούγιας με την Κατερίνα Νοτοπούλου στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Προς το παρόν ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης προηγείται της υφυπουργού Μακ.-Θράκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Εκπληξη Βούγια στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 11:51
Ο Σπύρος Βούγιας με την Κατερίνα Νοτοπούλου στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Προς το παρόν ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης προηγείται της υφυπουργού Μακ.-Θράκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θεσσαλονίκη: Εκπληξη Βούγια στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 11:51

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη; Είναι ένα αίνιγμα, και αυτό αποδεικνύεται και από τις πρώτες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, 110 μόλις ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ενα αίνιγμα που επιτρέπει ακόμα και σε ένα αουτσάιντερ να ελπίζει -σε μια μάχη σε ένα τόσο κατακερματισμένο σκηνικό ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας εμφανίζεται σε δημοσκόπηση ακόμα και να προηγείται!

Οπως εξηγούν παρατηρητές, το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό στην Αθήνα. Δεν είναι μόνο η εμβληματική παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πρώτα αρνήθηκε να δώσει το λεγόμενο «δαχτυλίδι», έπειτα είδε την πρώην αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα να αναδεικνύεται υποψήφια της παράταξής του –για να τη δει έπειτα να αποσύρεται– και τώρα ψάχνει ποιον θα στηρίξει: για κάποιους η επιλογή του επικεφαλής της «Πολη-χρωμης Θεσσαλονίκης» Σπύρου Βούγια μοιάζει πλέον δεδομένη (εδώ). Είναι και το ότι η Θεσσαλονίκη, 110 ημέρες πριν από τις εκλογές, μετρά 16 υποψηφίους δημάρχους!

Στη μάχη της Αθήνας δεν είναι τόσο άτακτα τα πράγματα, καθώς «αντάρτες» δεν υπάρχουν. Οι μονομάχοι έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εδραιώσει την παρουσία τους σε συγκεκριμένους χώρους –Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ-Ποτάμι), Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ), Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ), αλλά και Ηλίας Κασιδιάρης (ΧΑ)– και είναι σε θέση να κάνουν υπολογισμούς.

Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν γκάλοπ που δείχνουν την παραδοσιακά ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη της πόλης τόσο διασπασμένη που ακόμα και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος βρίσκει δυσκολίες στο να ξεχωρίσει: σε μια απόδειξη του (δημοσκοπικά) θολού σκηνικού υπάρχει έρευνα που τον εμφανίζει μόλις με διψήφιο ποσοστό, όμως άλλη τον θέλει πρώτο με 22%. Σε κάθε περίπτωση ο εκλεκτός του κόμματος της ΝΔ μετρά αναπόφευκτα διαρροές υποστηρικτών που κατευθύνονται είτε προς τον «καραμανλικό» πρώην υπουργό Γιώργο Ορφανό, ο οποίος μεταξύ άλλων διατηρεί εξαιρετικές επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη, είτε προς τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος λόγω φολκλόρ και εθνικιστικής ατζέντας εξακολουθεί να διαθέτει ερείσματα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των Θεσσαλονικέων.

Την ίδια ώρα η επίσημη υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, μετρά ποσοστά, που κυμαίνονται πέριξ του ποσοστού που είχε λάβει ο Τριαντάφυλλος Μυταφίδης το 2014 (10,53%).

Αυτό το σκηνικό δίνει στον κ. Βούγια ένα προβάδισμα έστω όσον αφορά την παρουσία του στον β’ γύρο. Ο επικεφαλής της «Πολή-χρωμης Θεσσαλονίκης» (ο οποίος κατεβαίνει ως δίδυμο με τον νεαρό Νίκο Νυφούδη) εμφανίζεται είτε πρώτος με ένα ποσοστό της τάξεως του 15%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε διότι τα νούμερα δεν ήταν… ευνοϊκά για τον εντολέα, είτε ως δεύτερος πίσω από τον κ. Ταχιάο και σίγουρα πάνω από την κυρία Νοτοπούλου.

Ενα επιπλέον ενδιαφέρον στην περίπτωση του Βούγια είναι ότι, σε αντίθεση με τις άλλες, θεωρητικά ισχυρές, υποψηφιότητες, έως τώρα δεν έχει απολαύσει τη στήριξη από κάποιο κόμμα και φιλικά ΜΜΕ. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ακόμα ανακοινώσει κάτι για τη Θεσσαλονίκη –εκκρεμεί πάντως ένα ραντεβού της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Βούγια που ήταν να γίνει το περασμένο Σάββατο αλλά τελικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...