294
Το πορτρέτο των 4 εκατομμυρίων, λίγο πριν πωληθεί | REUTERS

4.000.000 ευρώ «έπιασε» σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ σε δημοπρασία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 07:30
Το πορτρέτο των 4 εκατομμυρίων, λίγο πριν πωληθεί
|REUTERS

4.000.000 ευρώ «έπιασε» σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ σε δημοπρασία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 07:30

Ενα σπάνιο πορτρέτο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έπιασε το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ σε μία δημοπρασία των Christie’s, στο Παρίσι, υπερβαίνοντας την αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών, που περίμενε ο πίνακας να πωληθεί για περίπου ένα εκατομμύριο.

Το πορτρέτο απεικονίζει τον 13χρονο Μότσαρτ να παίζει τσέμπαλο, έναν πρόγονο του σημερινού πιάνου, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ιταλία, καθώς εκείνη την εποχή η γειτονική μας χώρα ήταν απαραίτητη στάση για όλους τους επίδοξους καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με τα Christie’s, ο θρυλικός συνθέτης και ο πατέρας του, Λέοπολντ, έμεναν στην Βερόνα, μαζί με τον Πιέτρο Λουτζιάτι, έναν υψηλόβαθμο φοροεισπράκτορα για την Δημοκρατία της Βενετίας. Ο Λουτζιάτι ήταν θαυμαστής του Μότσαρτ και ανέθεσε τη δημιουργία του πίνακα σε έναν ζωγράφο από την Βερόνα.

«Το πιο πιθανό είναι το πορτρέτο να έγινε από τον ζωγράφο Τζιαμπετίνο Σινιαρόλι, που ήταν ξάδερφος του Λουτζιάτι», είπε στο BBC η επικεφαλής του τμήματος του οίκου που ασχολείται με έργα τέχνης που χρονολογούνται πριν από το 1800.

Πρόκειται για ένα πορτρέτο που κινεί το ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών, καθώς μπροστά στον Μότσαρτ βρίσκεται μία ολόκληρη μουσική σύνθεση που μπορεί να βρεθεί μόνο στον συγκεκριμένο πίνακα και πουθενά αλλού.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει σε χειρόγραφο, κάποιοι μουσικολόγοι ισχυρίζονται πως είναι δημιούργημα του ίδιου του Μότσαρτ, που θεωρούνταν εξαιρετικά ταλαντούχος από πολύ νεαρή ηλικία. Αλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η σύνθεση θυμίζει το στυλ του βενετού συνθέτη Μπαλντασάρε Γκαλούπι.

Ομως, η ιστορία του πίνακα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε εκ νέου ήταν ο Λέοπολντ φον Σονλέιθνερ, που ήταν φίλος με έναν άλλο θρυλικό συνθέτη, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Ακόμη, πρόκειται για ένα από τα μόλις τέσσερα πορτρέτα του Μότσαρτ που ζωγραφίστηκαν όσο ήταν ακόμη εν ζωή.

Πριν βγει στο σφυρί, ο πίνακας ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής του γαλλοελβετού συνθέτη και πιανίστα Αλφρέντ Κορτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...