586
Πλήρη αποδέσμευση του ΔΝΤ από την Ελλάδα ζητάει ο Πολ Τόμσεν | Menelaos Myrillas / SOOC

Κοντά σε «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2015, 17:07
Πλήρη αποδέσμευση του ΔΝΤ από την Ελλάδα ζητάει ο Πολ Τόμσεν
|Menelaos Myrillas / SOOC

Κοντά σε «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2015, 17:07

Με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό; Μοιάζει με σαιξπηρικό ερώτημα που έχει βέβαια πολιτικές προεκτάσεις. Ο πρώτος που άνοιξε την πόρτα της «εξόδου» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας όταν πριν από λίγες μόλις ημέρες δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να πάρει μέρος το Ταμείο στο νέο Μνημόνιο. Η συγκεκριμένη θέση ήταν κάτι παραπάνω από δήλωση προθέσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Εδειχνε, και εν πολλοίς ήταν, ένα ακόμη μέτρο πίεσης προς… αλλήλους.

Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών. Ο δε Αλέξης Τσίπρας σημείωνε: «Εκτιμούμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά θέματα».

Αποψη με την οποία, πάντως, δεν συντάσσεται το Βερολίνο, αλλά ούτε και οι υπόλοιποι εταίροι. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον κρατάει επαμφοτερίζουσα στάση: τη στιγμή δείχνει να είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αρκεί να γίνουν άμεσα κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχη την εις βάθος αλλαγή στο Ασφαλιστικό και από την άλλη εμφανίζεται διστακτική να πάρει νέο ρίσκο με την Ελλάδα.

Μπορεί επισήμως να μην εμφανίζεται κανένα στέλεχος του ΔΝΤ που να δηλώνει το ένα ή το άλλο, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πάντα προσεκτική όταν αναφέρεται στην Ελλάδα, ωστόσο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που δείχνουν μια αρνητική τάση από την πλευρά του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», φέρεται να δήλωσε ο Πολ Τόμσεν

Το τελευταίο στη σειρά των άρθρων είναι αυτό που φιλοξενεί η εφημερίδα «Επένδυση» σύμφωνα με το οποίο ακόμη και ο «σκληρός» Πολ Τόμσεν τάσσεται υπέρ ενός «βελούδινου διαζυγίου» του ΔΝΤ με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη, καθώς πολλοί από τους τεχνοκράτες του Ταμείου που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα δεν προκρίνουν τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο υπευθύνου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πολ Τόμσεν.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν (που έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου) φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

Επίσης, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ας μην λησμονούμε, πάντως, ότι επίσης πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ειδική έκθεση του ΔΝΤ στην οποία γινόταν λόγος για λάθη στα οποία υπέπεσε το Ταμείο σε σχέση με την Ελλάδα. Ειδικότερα σημείωνε ότι από το βασικό λάθος άρχισε το 2010, οπότε και το Ταμείο δεν προέβλεψε να θέσει ως βασικό όρο και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Άρα, υπάρχει καπνός και υπάρχει και φωτιά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...