585
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Συμφωνούν στη Βουλή, διαφωνούν για το συνέδριο | Menelaos Myrillas / SOOC

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι» της «Ομπρέλας» στις προτάσεις Τσίπρα για το συνέδριο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:34
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Συμφωνούν στη Βουλή, διαφωνούν για το συνέδριο
|Menelaos Myrillas / SOOC

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οχι» της «Ομπρέλας» στις προτάσεις Τσίπρα για το συνέδριο

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 21:34

Σημεία-προτάσεις για το συνέδριο του προσεχούς Απριλίου, αλλά και σημεία έντονης διαφωνίας κατέθεσε η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της με όσα έχει προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Με κείμενο στον ιστότοπο commonality.gr που εκφράζει τις θέσεις των 53+ και πλέον της λεγόμενης «Ομπρέλας», οι υπογράφοντες —μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης— διαφωνούν με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και επιμένουν στην δοκιμασμένη και συμβατή με τις πρακτικές των κομμάτων της Αριστεράς ανάδειξη της ηγεσίας από το συνέδριο..

Επισημαίνουν ακόμη ότι η λειτουργία του κόμματος δεν είναι καλή και πως απαιτείται – και μάλιστα επειγόντως – η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Κρίνουν δε ότι τα τελευταία χρόνια «έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία».

Το κείμενο υπογράφουν: Αθανασίου Κώστας, Βερελή Βάσω, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Γκόγκογλου Άγγελος, Δρίτσας Θοδωρής, Καλαμαρά Έφη, Καλκανδής Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μπασκόζος Γιάννης, Μπουγελέκας Γιώργος, Ξανθός Ανδρέας, Παπαδημούλης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σβίγγου Ράνια, Σκουρλέτης Πάνος, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Φωτιάδης Χρήστος, Φωτίου Θεανώ, Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Ειδικότερα για το συνέδριο καταθέτουν τα εξής σημεία συμφωνίας και διαφωνίας:

  • Ναι σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. Οχι σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.
  • Ναι σε ένα συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, με ανταλλαγή επιχειρημάτων. Κατηγορηματικά όχι στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.
  • Ναι σε ένα ανοιχτό και μεγάλο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Οχι σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών. Οχι σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους.
  • Ναι στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να οικοδομήσουμε ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, με ισχυρά ερείσματα και παρουσία παντού στην κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. Με ισχυρότερη παρουσία των γυναικών και της νέας γενιάς σε όλα τα επίπεδα. Με μέλη ισότιμα χωρίς ειδικά προνόμια ή διαιρέσεις με βάση την προέλευση ή τα χρόνια θητείας. Οχι στην επάνοδο από το παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, με μέλη με ειδικά προνόμια και διαφορετικές ταχύτητες. Οχι στην διαιώνιση των εξ οφίτσιο ηγετικών στελεχών μέσα από το προτεινόμενο Εθνικό Συμβούλιο, ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία.
  • Ναι στην ενότητα, τη δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων. Οχι στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Ο πρόεδρος του κόμματος προτείνουμε να συνεχίζει να εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή.
  • Ναι στα ανοικτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ενιαίου κόμματος και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις. Οχι σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως “κόμμα μέσα στο κόμμα” και αποτελούν φυτώρια αριβισμού και προσωπικού παραγοντισμού.
  • Ναι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Συνέδριο στο οποίο οφείλει και να λογοδοτεί. Όπως ισχύει από την ίδρυσή μας. Όπως προτείνει ομόφωνα να συνεχιστεί και η Επιτροπή Καταστατικού. Όπως ισχύει στο 99% τουλάχιστον των Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστικών και ευρύτερα δημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...