665
Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2018 στην Ανατολική Αττική έχει αφήσει ακόμα το σημάδι της στο Μάτι και σε άλλες περιοχές | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

«Οχι» του ΣΥΡΙΖΑ στα έργα ανάπλασης στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 17:19
Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2018 στην Ανατολική Αττική έχει αφήσει ακόμα το σημάδι της στο Μάτι και σε άλλες περιοχές
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ IntimeNews

«Οχι» του ΣΥΡΙΖΑ στα έργα ανάπλασης στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 17:19

Το σχέδιο ανάπλασης του Ματιού και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής αρνείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, προβλέπει έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, τα οποία χρηματοδοτεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπεγράφη στην Αθήνα την 19η Οκτωβρίου 2021, και σκοπός του είναι η συνεργασία των μερών, για την υλοποίηση έργων υποδομής (ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών και αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής) στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ επί του νομοσχεδίου, το κόστος των εν λόγω έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση δε των προγραμμάτων θα γίνει με συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και με το ποσό των 973,3 χιλ. ευρώ περίπου από δωρεές ιδιωτών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει ως αιτία της καταψήφισης το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία ενώ παράλληλα καταγγέλλει την μη τήρηση των κανόνων δόμησης.

Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς εξήγησε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταγαράς.

Τελικά, την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής υπερψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση με όλους τους υπόλοιπους να καταψηφίζουν.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν ψήφισε «παρών» στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).

Τασούλας: Άψογη η διαχείριση του λογαριασμού για τους πυρόπληκτους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε άψογη τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως νωρίτερα και ο παριστάμενος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είπε ότι από τις 18/7/2019 έχουν διατεθεί περίπου 821 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή 11 μελετών που ανατέθηκαν στο (ή διά μέσου του) ΤΕΕ για την υλοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, περίπου 550 χιλιάδες ευρώ που κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπλήκτων και περίπου 6,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ανάγκης υλοποίησης της β’ φάσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου «που είναι το μεγάλο κόστος».

Οικονόμου: Κάθε σχόλιο περιττεύει…

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την καταψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους. Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...