348
|

Σύψας: «Ενα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 09:35

Σύψας: «Ενα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 09:35

Κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εξέλιξη στα κρούσματα, αλλά και τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, ήταν ταυτόχρονα σαφής για τις συνέπειες που θα είχε ένα νέο γενικό lockdown (ως έσχατο μέσο ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού).

«Ενα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Μega, o κ. Σύψας, απευθύνοντας νέα έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 244 ασθενείς, από 145 την προηγούμενη Κυριακή (+99 μέσα σε μόλις επτά ημέρες).

Εξ αυτών, 75 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ 23 έχουν διασωληνωθεί.

«Δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούν», παρατήρησε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε:

«Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα, όσα μέτρα και αν λάβουμε».

Γι’ αυτό, όπως επανέλαβε, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Σύψας τόνισε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις. Η διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα, τους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, καθώς και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας.

«Ολα αυτά», είπε, «συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα» και «η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στη γενική καραντίνα. Αυτό θα είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα του ιού και ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...