454
O κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Δευτέρας | YouTube

Πέτσας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Αλλά πώς;

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 09:12
O κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στο Open το πρωί της Δευτέρας
|YouTube

Πέτσας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Αλλά πώς;

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2020, 09:12

Την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οριστικά στις 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας.

Εχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί, αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον, ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα ότι όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Εργαζόμαστε για την αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, ώστε να μπούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο φθινόπωρο, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού, σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης επαναξιολογείται διαρκώς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, για να υπογραμμίσει ότι η σημασία δεν έχει η λήψη νέων (αυστηρότερων) μέτρων, αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων.

Ερωτηθείς εκ νέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε καταφατικά.

Σε αυτό που δεν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Διότι αν εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής διδασκαλίας, αυτό σημαίνει τεράστια εμπλοκή για τους γονείς και μια λειψή εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά.

Αν και ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το ένα σενάριο προβλέπει εκ περιτροπής μαθήματα για όσες τάξεις έχουν πάνω από 15 μαθητές, ενώ έχει αρχίσει να προτείνεται από μερίδα λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας για μαθητές άνω των 10 ετών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσεί.

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός, γιατί υπάρχει και μια δυναμική αύξησης. «Δεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Ομως θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται και αν είναι δυνατόν, να αρχίσει να μειώνεται, ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο» σημείωσε.

Τα σχολεία, είπε, πρέπει να ανοίξουν, αν είναι εφικτό με πλήρη συμμετοχή των μαθητών, αλλά βέβαια πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, πώς θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες πλησιάζοντας προς το τέλος του μηνός.

Αν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, πρόσθεσε, σίγουρα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να φορούν μάσκα και θα απαιτηθεί εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία από τα σχολεία, ώστε να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διδασκαλία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...