241
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Στίβεν Χαν σε πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Erin Scott

Συναγερμός στις ΗΠΑ, η FDA συζητεί να εγκρίνει «προώρως» το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 14:53
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Στίβεν Χαν σε πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στον Λευκό Οίκο
| REUTERS/Erin Scott

Συναγερμός στις ΗΠΑ, η FDA συζητεί να εγκρίνει «προώρως» το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 14:53

Την αντίδραση των επιστημόνων που εξειδικεύονται σε θέματα δημόσιας υγείας προκάλεσαν τα σχόλια του επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων  (FDA) των ΗΠΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της Covid-19 πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κλινικών δοκιμών.

«Τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια κρούσματα, ο Στίβεν Χαν, επίτροπος του FDA, αναφέρει σε συνέντευξή τους στους Financial Times ότι ήταν διατεθειμένος να εκδώσει άδεια εκτάκτου ανάγκης για το εμβόλιο του κορονοϊού, πριν από την ολοκλήρωση της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών», γράφει ο Guardian.

Στη φάση αυτή αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα, αλλά γίνονται γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες για την ασφάλεια του εμβολίου και είναι απαραίτητη πριν από τη χορήγησή του στον γενικό πληθυσμό.

Οπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο Χαν, ο λόγος που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι ότι το όφελος υπερτερεί του κινδύνου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο σε επιστημονικά δεδομένα κ αι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Guardian υπογραμμίζει ότι ο FDA έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, ο οποίος θέλει να κυκλοφορήσει το εμβόλιο ή να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Φόβους για κυκλοφορία εμβολίου χωρίς την ολοκλήρωση των απαραίτητων κλινικών δοκιμών εκφράζουν οι βρετανικές εφημερίδες και για το εμβόλιο της Κίνας (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...