323
Ο πρόεδρος Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη περί Δημοκρατίας (με την πλάτη στον φακό ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν) | Chip Somodevilla/Getty Images

Μπάιντεν: «Δημοκρατία κατά αυταρχισμού είναι η πρόκληση»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 19:36
Ο πρόεδρος Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη περί Δημοκρατίας (με την πλάτη στον φακό ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν)
|Chip Somodevilla/Getty Images

Μπάιντεν: «Δημοκρατία κατά αυταρχισμού είναι η πρόκληση»

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2021, 19:36

Αν και δεν κατονόμασε καμία «αυταρχική χώρα», ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του στη διεθνή τηλεδιάσκεψη που ο ίδιος συνεκάλεσε για τη Δημοκρατία είπε ότι «η παγκόσμια ελευθερία απειλείται από αυταρχικούς που επιδιώκουν να επεκτείνουν την εξουσία τους, να εξαγάγουν επιρροή και να δικαιολογήσουν την καταστολή».

Ρωσία και Κίνα ήταν το παρασύνθημα, βέβαια, σε αυτή τη φράση, ωστόσο ο Μπάιντεν δεν το ξεστόμισε. Ούτως ή άλλως, οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ δεν θα τον άκουγαν αφού δεν τους είχε προσκαλέσει.

«Η Δημοκρατία ανανεώνεται από γενιά σε γενιά. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η καθοριστική πρόκληση της εποχής μας» είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος των ΗΠΑ -που τόσο ταλαιπωρήθηκε επί προεδρίας Τραμπ από την πολιτική απομονωτισμού που άσκησε-, ώστε να επιστρέψει η χώρα του στην παγκόσμια ηγεσία των δημοκρατικών χωρών με σκοπό να αντιμετωπίσει το αυταρχικό δίπολο της Μόσχα και του Πεκίνου.

Και για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ώστε να εγκρίνει εκταμίευση 424,4 εκατ. δολαρίων για το καλό της Δημοκρατίας – τα λεφτά θα μοιραστούν παντού στον κόσμο, σε διάφορες πρωτοβουλίες, και θα ενισχύσουν τα ανεξάρτητα media.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής της Ιστορίας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Θα επιτρέψουμε η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα ή θα έχουμε όλοι ένα κοινό όραμα και το θάρρος να ηγηθούμε και πάλι στην πορεία της ανθρωπότητας προς την πρόοδο και την ελευθερία;»

Με τους καλεσμένους στην τηλεδιάσκεψη δημιουργήθηκε κάποιο ζήτημα στις ΗΠΑ, αφού η σχετική λίστα περιελάμβανε και ηγέτες χωρών με αυταρχικές εξουσίες (το πρακτορείο Reuters ανέφερε σαν τέτοιες τις Φιλιππίνες, την Πολωνία και τη Βραζιλία). Το κλου ήταν η πρόσκληση του Μπάιντεν στην Ταϊβάν, χώρα κόκκινο πανί για την Κίνα και, επί της ουσίας, μη αναγνωρισμένη από τις συντριπτικά περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Ετσι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε την πρόσκληση ΗΠΑ στην Ταϊβάν σαν προκλητική και, επίσης, σαν προσχηματική την όλη τηλεδιάσκεψη περί Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...