2334
Πλάνο από βίντεο που έχει συλλάβει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού από ψηλά | YouTube

Στον αέρα τινάζει το υπουργείο Πολιτισμού τη συμφωνία για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2016, 15:01
Πλάνο από βίντεο που έχει συλλάβει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού από ψηλά
|YouTube

Στον αέρα τινάζει το υπουργείο Πολιτισμού τη συμφωνία για το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2016, 15:01

Δεν εξηγείται αλλιώς. Αυτή η κυβέρνηση -που αποτελείται από στελέχη που έχουν καταφερθεί κατά κόρον κατά των ιδιωτικοποιήσεων- δείχνει να έχει ένα θέμα με την υλοποίησή αντίστοιχων συμφωνιών. Ετσι είχε γίνει πρόσφατα και με την παραχώρηση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, όταν τελευταία στιγμή το αρμόδιο υπουργείο είχε προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο αντίστοιχο νομοσχέδιο. Ετσι και τώρα με το Ελληνικό. Η κυβέρνηση μοιάζει να «βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό της», όπως το θέτει η Καθημερινή σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου. Και ήδη υπήρξαν οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδράσεις στις οποίες απάντησε στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό! Μα η συμφωνία η οποία υπογράφηκε πριν από δύο μήνες ανάμεσα στο ανάδοχο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ συμβατικά έχει ολοκληρωθεί. Το μόνο που απομένει είναι η ψήφιση κυρωτικού νόμου –η σύνταξη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη- από τη Βουλή. Θα τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα; Μία συμφωνία η οποία μάλιστα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση; Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη 16η Νοεμβρίου του 2016.

Αλλά το υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί νέα δεδομένα. Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, προς τα αρμόδια υπουργεία, το ΤΑΙΠΕΔ και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωσαν ότι «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης». Μάλιστα, παρέθεσαν τοπογραφικό διάγραμμα, με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή. Από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

ελληνικο
Το έγγραφο και ο χάρτης που έχει στην κατοχή της η Καθημερινή

Οι υπογράφοντες ζητούν από όλους τους αποδέκτες- ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομών και Οικονομικών- να καταθέσουν εντός δύο μηνών τις απόψεις τους, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Ηδη από την αρχή της εβδομάδας φαινόταν ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα έθετε κάποιο ζήτημα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, σε πρώτη φάση είχε διαρρεύσει ότι υπήρχε θέμα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου του κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και λιγοστών άλλων κτιρίων εντός της έκτασης. Τελικά, από την επιστολή και τα έγγραφα που φέρουν ημερομηνία 2 Αυγούστου προκύπτει ότι το ζήτημα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Μάλιστα, ανάμεσα στα για ανακήρυξη ως διατηρητέα κτίρια φέρονται να περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, και ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης!

Το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει αποφασισμένο να δημιουργήσει νέα δεδομένα, σε μία συμφωνία που έχει ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αν προχωρήσει η πρωτοβουλία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα νομικές ευθύνες για την πλευρά του Δημοσίου. Οχι μόνον δηλαδή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα  -η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας- αλλά απειλείται και το Δημόσιο με την καταβολή αποζημιώσεων για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων.

Αντιθέτως, εάν όλα εξελίσσονταν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα πήγαιναν προς κύρωση στη Βουλή και έγκριση δια προεδρικού διατάγματος, για να ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο «στόχαστρο» έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Οι εν λόγω υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι μεγάλο μέρος της υπό παραχώρηση έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν σε αυστηρό τόνο τις προθέσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία υπουργών και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» και για «ναυάγιο» της μεγαλύτερης επένδυσης των τελευταίων δεκαετιών. Αμεσα απάντησε στα σχόλια το υπουργείο Πολιτισμού, υπεραμυνόμενο της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση.

«Η όλη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης», ανέφερε στην ανακοίνωση. Χαρακτήρισε «καταστροφολογικά» τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Πολιτισμού και η Κυβέρνηση δήθεν θέτουν εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό. «Πάγια θέση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ότι η θεσμική και φυσική προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν με τη σύγχρονη ζωή και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και αειφορία», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Μάλιστα, στις περιοχές που πρόκειται να καλύψουν χωρικά σχέδια, όπως το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που προβλέπεται για την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία προηγείται η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, εφόσον υπάρχουν ανάλογα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Αναλυτικά οι δηλώσεις των κομμάτων
Για «συνωμοσία υπουργών και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο το Ποτάμι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε έντονη κριτική στην πρόθεση του υπουργείου, κάνοντας μάλιστα λόγο για συνωμοσία υπουργών και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. «Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου… Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου… Πέτα καλύτερα τη μπάλα στην… αρχαιολογία!», τόνισε σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Θεοδωράκης.

«Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό», σχολίασε ακόμη, αναφερόμενος σε αντίστοιχα εμπόδια σε άλλες επενδύσεις.

«Κάπου εκεί μπορεί να βρίσκεται και η Ατλαντίδα…», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

Με το γνωστό ειρωνικό ύφος επέκρινε την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης. «Πάντως αν ερμηνεύσουμε τον Κριτία του Πλάτωνος, δεν αποκλείεται η Ατλαντίδα να βρίσκεται κάπου μεταξύ πίστας και του κεντρικού κτιρίου… εύγε», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ολα στο πόδι σε αυτή τη χώρα;», αναρωτήθηκε η Ενωση Κεντρώων

Σε ανήσυχο πνεύμα η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων: «Επρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Ολα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς», ανέφερε το κόμμα και σημείωσε ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Αρκετά πιο μετριασμένες ήταν οι δηλώσεις του δήμαρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του να «πρυτανεύσει η λογική προσέγγιση ότι θα προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι δεν πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής».

Τι λένε οι επενδυτές

Πηγές πάντως προσκείμενες στους επενδυτές διαμηνύουν πως δεν υπάρχει θέμα τροποποίησης της σύμβασης για το Ελληνικό, αν και σε αυτή την εξέλιξη με το υπουργείο Πολιτισμού διαβλέπουν μια απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας. «Ακόμα και ένα ‘ν’ να αλλάξει στο υπάρχον κείμενο με πρωτοβουλία του κράτους οι επενδυτές αποχωρούν» ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος με γνώση της υπόθεσης της ανάπλασης του Ελληνικού.

Για «ναυάγιο» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης. Σημείωσε ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες της απρόβλεπτης αυτής εξέλιξης:

α) να παραμείνει το Ελληνικό εγκαταλελειμμένο, περιοχή διακίνησης ναρκωτικών και αποθήκη ψυχών προσφύγων, να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας και η ευκαιρία να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το λεκανοπέδιο Αττικής

β) να μην υπογραφεί η σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και τη δόση που περιμένουμε

γ) να υπάρξει κίνδυνος αποχώρησης του επενδυτή και να απαιτηθούν σοβαρές αποζημιώσεις για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις των κομμάτων, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφού χαρακτήρισε «καταστροφολογικά» τα δημοσιεύματα ανέφερε:

Σε σειρά καταστροφολογικών δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και η Κυβέρνηση δήθεν θέτουν εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Αφορμή υπήρξαν έγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα οποία γνωστοποιούνται προτάσεις αφ’ ενός για την κήρυξη – οριοθέτηση ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης και αφ’ ετέρου για τον χαρακτηρισμό κτηρίων ως νεότερων μνημείων στην περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει τα ακόλουθα.

• Για την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου
Η πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, περιλαμβάνοντας τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι ολόκληρη την επένδυση, όπως ανακριβώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Στο σύνολο της περιοχής αυτής έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, που ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου.
Η πρόταση περιλαμβάνει εκτάσεις των συνεκτικών πολεοδομικών ιστών των σύγχρονων δήμων Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης και εκτείνεται σε τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Κριτήριο για τον καθορισμό ορίων είναι η αρχαιολογική έρευνα πεδίου και οι αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί.
Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου, όπου η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού δικαιώθηκε απόλυτα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται, πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόκειται για συνήθεις όρους που ούτως ή άλλως τίθενται σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί ή είναι ορατές αρχαιότητες, όπως στη συγκεκριμένη.
Οι συγκεκριμένοι όροι ήδη έχουν τεθεί σε έργα που έχουν εκτελεστεί στην προς κήρυξη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία κατά την υλοποίηση τεχνικών έργων μετά την μετεγκατάσταση του αεροδρομίου εντοπίστηκαν αρχαία (π.χ. αμαξοστάσιο ΤΡΑΜ).
Μάλιστα, στις περιοχές που πρόκειται να καλύψουν χωρικά σχέδια, όπως το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που προβλέπεται για την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία προηγείται η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, εφόσον υπάρχουν ανάλογα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Συνεπώς, η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις.

• Για την πρόταση χαρακτηρισμού νεότερων μνημείων
Όσον αφορά στα νεότερα μνημεία, ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.
Πιο πρόσφατα, το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού έκθεση – αίτηση, στην οποία τεκμηριώνεται η μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που διατηρούνται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου, τα οποία το ΕΜΠ ζήτησε να χαρακτηριστούν ως μνημεία, πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).
Την πρόταση αυτή οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οφείλουν να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και οι οποίες ακολουθήθηκαν.
Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε σειρά κτηρίων, με βάση προκαταρκτική πρόταση της περιφερειακής υπηρεσίας νεότερων μνημείων του Υπουργείου που ασκεί τον επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή προς την αρμόδια διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου. Αποκρύπτεται, όμως, από τα δημοσιεύματα ότι η εν λόγω διεύθυνση σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

Οι προτάσεις για την κήρυξη – αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης και για τον χαρακτηρισμό νεότερων μνημείων στην περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού έχουν γίνει αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σειρά συσκέψεων και αυτοψιών. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που οφείλουν να ακολουθούνται, ήταν και η ευρύτερη κοινοποίηση των προτάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.
Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους φορείς της κυβέρνησης, συμμετέχοντας εποικοδομητικά σε συσκέψεις και ανταλλάσσοντας εγκαίρως ενημέρωση και στοιχεία, όπως μπορεί πολύ εύκολα να διασταυρωθεί. Συνεπώς, δεν έχει υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός ούτε βέβαια υπάρχει πρόθεση να προκληθούν προβλήματα στην επένδυση.
Στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης. Κατά τη συζήτηση των θεμάτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν βήμα να εκθέσουν τις απόψεις και την επιχειρηματολογία τους, που θα ληφθούν υπ’ όψιν στις γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.
Η όλη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης.
Σε αντίθεση με όσους καταστροφολογούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά «διώχνει τις επενδύσεις», πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ότι η θεσμική και φυσική προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν με τη σύγχρονη ζωή και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και αειφορία.
Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.
Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...