453
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα τον Μάρτιο (Φωτογραφία Αρχείου) | Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Γερμανία: «Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκαλούν ανησυχία»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 17:49
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα τον Μάρτιο (Φωτογραφία Αρχείου)
|Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Γερμανία: «Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προκαλούν ανησυχία»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 17:49

Τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στηρίζει η Γερμανία, μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ. «Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε ο Βάγκνερ.

Στην ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει η τουρκική πλευρά μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη 14 Ιουνίου στο Βερολίνο αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, υπογραμμίστηκε πως «η Αγκυρα δε θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα “νόμιμα” δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα την ανακοίνωση αυτή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών είπε τα εξής: «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Ερντογάν

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Η συνομιλία χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική» από την πλευρά του Σόλτενμπεργκ.

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε ότι συζήτησαν για «τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...