299
|

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η φοροδιαφυγή από το Airbnb

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 09:24

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η φοροδιαφυγή από το Airbnb

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 09:24

Πρώτα ήρθε η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη, υπουργού Τουρισμού, ο οποίος αφού είπε ότι το Airbnb αφορά το χαρτοφυλάκιό του ως τουριστικό προϊόν, μίλησε για ανάγκη επιβολής όρων και προϋποθέσεων στη λειτουργία του. «Δεν μπορεί το Airbnb να είναι καταφύγιο φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο One TV, ζητώντας τη φορολόγηση όσων ιδιοκτητών ακινήτων κάνουν χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας διαμοιρασμού, για λόγους «δικαιοσύνης» και δίκαιου ανταγωνισμού με τους ξενοδόχους (εδώ).

Φαίνεται ότι μολονότι υπουργός Τουρισμού (και όχι Οικονομικών) ο κ. Θεοχάρης έχει δώσει ένα στίγμα για τη διαχείριση του φαινομένου. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσίων Εσόδων στέλνει τελεσίγραφο στους ιδιοκτήτες 20.000 αδήλωτων Airbnb ακινήτων, εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό «μαύρων» εισοδημάτων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» της Δευτέρας, εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ θα στείλει email στη μητρική Airbnb με την οποία θα της ζητάει αναλυτικά στοιχεία για τα 20.000 ελληνικά ακίνητα τα οποία εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή τους διαχειριστές ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου, ο οποίος είναι υποχρεωτικός σε κάθε αγγελία.

Μόλις φθάσουν τα στοιχεία από την Airbnb, η ΑΑΔΕ θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά ραβασάκια στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων. Με το email που θα λάβουν θα καλούνται για έλεγχο και στη συνέχεια σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι απειλούνται και με πρόσθετους φόρους λόγω αδήλωτων εισοδημάτων. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ έχουν πάρει φωτιά. Τρέχουν νέες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ακινήτων χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες πλατφόρμες (Booking. com, HomeAway κ.λπ.), ενώ οι ελεγκτές έχουν ήδη πάρει στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...