629
Ο Λιονέλ Μέσι (δεξιά) υπογράφει αυτόγραφα στο στάδιο Miniestadi, στη Βαρκελώνη, τον Ιανουάριο του 2013, 13 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου του στην Μπάρτσα | David Ramos/Getty Images

«Στο σφυρί» η πιο διάσημη χαρτοπετσέτα του κόσμου

Sportscaster Sportscaster 2 Απριλίου 2024, 21:00
Ο Λιονέλ Μέσι (δεξιά) υπογράφει αυτόγραφα στο στάδιο Miniestadi, στη Βαρκελώνη, τον Ιανουάριο του 2013, 13 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου του στην Μπάρτσα
|David Ramos/Getty Images

«Στο σφυρί» η πιο διάσημη χαρτοπετσέτα του κόσμου

Sportscaster Sportscaster 2 Απριλίου 2024, 21:00

Είχε κυκλοφορήσει μια ιστορία για τον Πάμπλο Πικάσο που μάλλον ήταν αληθινή. Ενα μεσημέρι στη Μαδρίτη, ο διάσημος ισπανός ζωγράφος είχε προσκαλέσει μερικούς φίλους του για φαγητό. Οταν ήρθε ο λογαριασμός, ρώτησε τον εστιάτορα αν θα μπορούσε να πληρώσει σκιτσάροντας κάτι με το μολύβι του πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Εκείνος δέχτηκε. «Αρκεί να υπογράψεις τη ζωγραφιά σου», του είπε. Τότε ο Πικάσο του απάντησε: «Να πληρώσω για το γεύμα θέλω, όχι να αγοράσω το εστιατόριο». Γνώριζε πολύ καλά την αξία της υπογραφής του.

Τρεις δεκαετίες μετά, σε ένα τένις κλαμπ της Βαρκελώνης, ο Λιονέλ Μέσι ούτε που μπορούσε να φανταστεί ότι η χαρτοπετσέτα που τον έβαλαν να υπογράψει, θα άξιζε κάποτε μια περιουσία. Αυτό το μικρό κομμάτι χαρτί, διαστάσεων 16,5Χ16,5 εκ., βγαίνει από τις 2 Απριλίου έως τις 11 του μήνα σε on-line δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 350.000 ευρώ. Ο οίκος Bonhams, που τη διενεργεί, εκτιμά ότι ο τελικός πλειοδότης θα χρειαστεί να καταβάλει έως και 580.000 ευρώ για να το αποκτήσει.

Πρόκειται για το προσύμφωνο της μεταγραφής του 13χρονου τότε Μέσι από τη Νιούελς Ολντ Μπόις στην Μπαρτσελόνα. Για το «big-bang» μιας από τις πιο ένδοξες ιστορίες των γηπέδων. «Είναι ό,τι πολυτιμότερο και πιο συναρπαστικό έχω κρατήσει στα χέρια μου» τόνισε ο Ιαν Ελινγκ, επικεφαλής του τμήματος σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη. «Αυτή η χαρτοπετσέτα άλλαξε τη ζωή του Μέσι, το μέλλον της Μπαρτσελόνα, και χάρισε αξέχαστες στιγμές σε δισεκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου σε όλον τον Κόσμο».

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Δεκεμβρίου 2000. Η Μπαρτσελόνα, που είχε δοκιμάσει τον Μέσι, είχε ενθουσιαστεί από το ταλέντο του, όμως δίσταζε να προχωρήσει στην απόκτησή του. Ηταν πολύ μικρός, πολύ κοντός και ερχόταν από έναν ποδοσφαιρικό κόσμο πολύ μακρινό. Ο πατέρας του, Χόρχε, είχε αρχίσει να δυσανασχετεί με την καθυστέρηση. Απαιτούσε μια οριστική απάντηση «εδώ και τώρα», απειλώντας να πάει τον γιο του σε άλλη ομάδα.

Τότε ο Κάρλες Ρέσακ, τεχνικός διευθυντής του καταλανικού συλλόγου εκείνη την εποχή, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Μέσι έπρεπε να φορέσει την «μπλαουγκράνα» φανέλα, άρπαξε από το τραπέζι μια χαρτοπετσέτα και με ένα μπλε στιλό άρχισε να γράφει: «Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2000, παρόντων του Τζόζεφ Μινγκέλα και του Οράσιο Γκατζιόλι, ο Κάρλες Ρέσακ, αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, συμφωνεί και δεσμεύεται, παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις, να υπογράψει συμβόλαιο με τον παίκτη Λιονέλ Μέσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι οικονομικοί όροι που έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Αφού υπέγραψε το κείμενο, ο Ρέσακ απευθύνθηκε στον πατέρα του Μέσι και του είπε (όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο ESPN το 2020): «Εχεις την υπογραφή μου, έχεις και μάρτυρες. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη (της μεταγραφής). Δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Κάνε μερικές μέρες υπομονή, ο Λέο μπορεί ήδη να θεωρεί τον εαυτό του παίκτη της Μπάρτσα».

Υπέγραψαν, εκτός από τον Ρέσακ, ο Μινγκέλα, σύμβουλος του συλλόγου σε μεταγραφικά θέματα, και ο αργεντινός ατζέντης Γκατζιόλι. Το ίδιο βράδυ, ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Γκασπάρ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τον παραδοσιακό τρόπο, βάζοντας την υπογραφή του στο πρώτο συμβόλαιο του Μέσι. Ο αργεντινός σούπερ σταρ εντάχθηκε στη «Μασία» και το 2004, στα 16 του, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Τη χαρτοπετσέτα την κράτησε ο Γκατζιόλι. Αν και από νομικής πλευράς ήταν άχρηστη πλέον, σκέφτηκε ότι κάποτε η αξία της θα ήταν, ίσως, ανεκτίμητη. Τη φύλαξε σε τραπεζική θυρίδα στην Ανδόρα, από την οποία την έβγαζε σπανίως (όταν ο Μέσι έγινε διάσημος) για να την επιδείξει στους φίλους του. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην αργεντίνικη έκδοση της Marca, ήταν πρόθυμος να την εκθέτει κατά καιρούς στο μουσείο της Μπαρτσελόνα, όμως οι Καταλανοί δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση προτού ο Μέσι αποσυρθεί από τη δράση.

Στο παρελθόν δέχτηκε εξαιρετικά δελεαστικές προτάσεις για να την πουλήσει, όμως τις αρνήθηκε όλες. Τώρα, άγνωστο γιατί, τη βγάζει «στο σφυρί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...